elokuuta 20, 2021

Yara BIOTIITTI marjakasvustojen perustamisvaiheeseen – turvaa kaliumin riittävyys

Yara BIOTIITILLA varmistat kaliumin riittävyyden ja parannat maan kasvukuntoa. Biotiitin levitys kannattaa tehdä nyt tulevana kesänä perustettaville lohkoille.
Biotiitti sopii hyvin mm. avomaan mansikalle.
Biotiitti sopii hyvin mm. avomaan mansikalle.

Marjakasveja viljellään usein mailla, jotka ovat hyvin läpäiseviä ja joiden kaliumluvut ovat alhaiset. Kalium on yksi kasvien tärkeimmistä pääravinteista ja välttämätön erityisesti vesitalouden säätelylle. Kaliuminin puutteen ensimmäisiä oireita onkin usein niin sanottu päiväkuihtuminen. Kalium vaikuttaa ilmarakojen sulkeutumiseen ja avautumiseen sekä kasvin kuivuuden- ja kylmänkestävyyteen.

Mikäli kaliumista on puutetta, sokereiden kuljetus kasvin sisällä häiriintyy, mikä vaikuttaa marjan makuun heikentävästi. Kaliumin puutteen seurauksena kasvin soluseinät ovat ohuita ja lehtiin kerääntyy sokereita, mikä altistaa kasveja myös taudeille.

Yara BIOTIITILLA kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia

Yara BIOTIITTI on hidasliukoisia ravinteita sisältävä jauhemainen maanparannusaine, joka soveltuu erittäin hyvin kaliumin, kalsiumin ja magnesiumin lannoitukseen. Yara BIOTIITIN sisältämät ravinteet vapautuvat satovuosien aikana tasaisesti kasvien käyttöön. Yara BIOTIITIN sisältämästä kaliumista liukenee ensimmäisen viiden vuoden aikana kasvien käyttöön noin kaksi kolmasosaa.

Yara BIOTIITILLÄ on hieman kalkitseva vaikutus; se nostaa maan pH-lukua 0,2–0,4 yksikköä käyttömäärästä ja maalajista riippuen. Biotiitti parantaa myös maaperän vedenvarastointikykyä. Vettä varastoituu maahan ja sitä vapautuu kasvien käyttöön kuivina ajanjaksoina, mikä osaltaan parantaa kasvien kasvua ja veden riittävyyttä.

Tuote soveltuu myös luomutuotantoon.