elokuuta 18, 2021

Nyt on oikea hetki marjakasvien syyslannoitukselle

Oikealla sekä oikein ajoitetulla lannoituksella varmistat kukka-aiheiden muodostumisen ja turvaat ensi kesän sadon.
Mansikan syyslannoituksessa ajoitus on tärkeää
Mansikan syyslannoituksessa ajoitus on tärkeää

Kastelu- ja lehtilannoituksena annettavan syyslannoituksen oikea ajankohta on elokuun viimeinen viikko – syyskuun puoliväli. Rakeisena lannoitus on hyvä antaa viimeistään syyskuun alussa.

Muista, että marjat tarvitsevat typpeä myös syksyllä. Sopiva typpilannoituksen määrä marjoille on noin 10–20 kg/ha. Hivenravinteista tärkeimpiä ovat boori ja sinkki.

Syyslannoitusratkaisuja marjakasveille

Kastelulannoitukseen:

  1. Ferticare PK 25–75 kg/ha (Huomioi fosforin tarve) ja YaraTera CALCINIT 75–100 kg/ha tai
  2. Ferticare 7-9-32 50–100 kg/ha (Huomioi fosforin tarve) ja YaraTera CALCINIT 25–75 kg/ha

Rakeiseen lannoitukseen:

  1. YaraMila HeVi 1 100–200 kg /ha (Huomioi fosforin tarve) tai
  2. YaraMila HeVi 3 100–150 kg/ha (Huomioi fosforin tarve)

Lehtilannoitukseen:

  • Ferticare 7-9-32 2–3 kertaa 7–14 päivän välein; kerta-annos enintään 12,5 kg/600–800 l vettä/ha

Kokeile myös YaraVita-lehtilannoitteita hivenlannoitukseen:

YaraVita BORTRAC ja YaraVita ZINTRAC voidaan antaa samaan aikaan. Tarkista YaraVita-lehtilannoitteiden sopivuus kasvinsuojeluaineiden kanssa Yara TankMixIT -palvelusta tai nettisivuiltamme.

Syyslannoitus tukee kukka-aiheiden muodostumista

Kukka-aiheiden kehittymisen aikaan ajoitetun typpilannoituksen on useissa tutkimuksissa todettu lisäävän kukkien määrää ja satoa. Norjalaisissa tutkimuksissa oikeaan aikaan syksyllä annettu lisätyppi on jopa kaksinkertaistanut mansikan satopotentiaalin (Sønsteby ym. 2009).
Mikäli lisätyppilannoitus tehdään jo ennen kukintainduktiota, se myöhästyttää kukka-aiheiden muodostumista. Siksi marjojen syyslannoituksessa oikea ajoitus on tärkeää.

Mansikan kukintainduktioon vaikuttaa usea tekijä

Mansikalla kukintainduktion ajankohta riippuu päivän pituudesta (oltava alle 14 h) ja lämpötilasta. Myös lajikkeella ja kasvuolosuhteilla on suuri vaikutus. Esimerkiksi hellejaksolla kukintainduktiota ei tapahdu, vaikka päivänpituus olisi oikea.

Päivänpituuden ja norjalaisten tutkimusten perusteella Polka- ja Korona-lajikkeiden kukintainduktio tapahtuu Etelä-Pohjanmaan korkeudella suunnilleen 23. elokuuta (Opstad et al. 2011). Luonnonvarakeskuksen vuonna 2016 tehtyjen kokeiden perusteella induktio Polka-lajikkeella oli Satakunnassa jo 15. elokuuta. Syyshoitohankkeen vuoden 2017 mikroskooppihavaintojen perusteella kukintainduktio Polkalla oli Etelä-Pohjanmaalla 23.–27. elokuuta. Syksyllä 2018 tehtyjen mikroskooppihavaintojen pohjalta kukintainduktio tapahtui Wendy-lajikkeella 14–18. elokuuta, sekä Polka- ja Sonata-lajikkeilla 17.–21. elokuuta.

Saatujen tulosten perusteella mansikan typpilannoitus suositellaan aloittamaan koko Suomessa aikaisintaan 20. elokuuta.