kesäkuuta 23, 2020

Ammoniumnitraattia sisältävien lannoitteiden vaaraluokitus muuttuu

Lannoitteiden pakkausmerkintöihin tulee muutos lannoitevuonna 2020-2021. Jatkossa ammoniumnitraattia sisältävät lannoitteet luokitellaan voimakkaasti silmiä ärsyttäviksi.
Lannoitteiden pakkausmerkintöihin tulee muutos
Lannoitteiden pakkausmerkintöihin tulee muutos

Toistaiseksi eurooppalaiset lannoitevalmistajat ovat luokitelleet ammoniumnitraattipitoiset tuotteet silmiä ärsyttäviksi mikäli ammoniumnitraattipitoisuus on ollut 80% tai suurempi. Tämä on ollut yleisesti linjassa aineiden REACH-arviointien ja rekisteröintiperiaatteiden kanssa.

Yaran kemikaalien turvallisuusriskinarviointi (CSR) perustuu olemassa olevaan testiaineistoon sekä nykyisten tuotteiden spesifikaatioihin. Uudelleenarvioinnin perusteella ammoniumnitraatin luokitusraja muuttuu 80 prosentista 10 prosenttiin. Muutos koskee Yaran tuotteita kansainvälisesti.

Tästä syystä Yaran käyttöturvallisuustiedotteet ja säkkien pakkausmerkinnät tullaan päivittämään vuoden loppuun mennessä alla näkyvillä vaaralausekkeilla ja varoitusmerkillä.

imagebaefh.png

Varoitus

Ärsyttää voimakkaasti silmiä.

Käytä silmäsuojainta. Pese kädet huolellisesti käsittelyn jälkeen. JOS KEMIKAALIA JOUTUU SILMIIN: Huuhdo huolellisesti vedellä usean minuutin ajan. Poista piilolinssit, jos sen voi tehdä helposti. Jatka huuhtomista. Jos silmä-ärsytys jatkuu: Hakeudu lääkäriin.

Tuotteisiin ei muutoksia

Vaikka pakkausmerkintöihin tulee muutoksia, itse tuotteet säilyvät ennallaan. Oikein käytettynä lannoitteet ovat yhtä turvallisia käyttää kuin aikaisemminkin. Yaran varovaisuusperiaate koskee valmistamiamme tuotteita ja haluamme kertoa niistä ennakolta käyttäjille turvallisen käytön varmistamiseksi.

Lisätietoja Yara Suomi Oy             

Marko Toimela, Operations Manager puh. 050 059 8072
Tapio Palenius, HES Compliance Specialist, puh. 050 461 0134