toukokuuta 07, 2020

Lannoituksen tietoisku nurmille -webinaarissa puhututti lannoitusajankohta

Yara järjestää kasvukauden edetessä Lannoituksen tietoisku -webinaareja. Tänään aamupäivällä järjestetty ensimmäinen Lannoituksen tietoisku nurmille keräsi lähes 40 osallistujaa. Webinaarissa kehityspäällikkö Mervi Seppänen ja asiakkuuspäälliköt Ilkka Mustonen ja Harri Nopanen paneutuivat ajankohtaisiin nurmien lannoitusta koskeviin asioihin sekä vastailivat kuulijoiden kysymyksiin.
Lannoitusajankohdan määrittämiseen vaikuttavatkin nurmen kasvuunlähtö, sääennusteet ja maan kosteus.
Lannoitusajankohdan määrittämiseen vaikuttavatkin nurmen kasvuunlähtö, sääennusteet ja maan kosteus.

Suomi on pitkä maa. Sen huomaa erityisen hyvin, kun seuraa miten nurmien lannoitus on edennyt tänä keväänä. Eteläisessä Suomessa nurmet ovat lannoitettu ja kasvukautta on kertynyt esimerkiksi Lappeenrannan seudulla yli 20 astetta. Oulujokilaakson pohjoispuolella odotellaan lumien sulamista ja Pohjanmaallakin paikoin peltojen kuivumista.

Lannoituksen ajankohdan määrittämiseen vaikuttaa monta tekijää

Oikean nurmien lannoitusajankohdan määrittäminen on lumettomina talvina haasteellista, koska selkeää kevään alkamisajankohtaa ei ole. Tietoiskuun lähetetyissä kysymyksissä pohdittiinkin juuri sitä, milloin on oikea aika lannoittaa nurmet. Lannoitusajankohdan määrittämiseen vaikuttavatkin nurmen kasvuunlähtö, sääennusteet ja maan kosteus.

Lannoittamaan kannattaa mennä, kun nurmet ovat lähteneet selkeästi kasvuun ja niihin on kehittynyt valkeita uusia juuria. Maa ei saa olla jäässä ja sen tulee olla myös riittävän kuivahtanut. Riski typen haihtumiselle on nimittäin silloin suurimmillaan, kun maa on liian märkää. Nurmiheinät sietävät hyvin pakkasia, eikä muutaman asteen pakkasyöt aiheuta tuhoja. Kasvun etenemistä ne tosin hidastavat.

Hyödynnä Yara Megalab-kasvianalyysiä nurmien lehtilannoituksessa

Etelä-Suomessa alkaa ensi viikon jälkeen tulla ajankohtaisiksi nurmien YaraVita-lehtilannoitukset, joilla varmistetaan suuri ja hyvälaatuinen ensimmäinen sato. Viime kesänä mitattiin suurempia satoja ja tehostunutta ravinteiden käyttöä YaraVita Thiotrac 300 5 l/ha ja YaraVita Amazinc 1 l/ha lehtilannoitetuilla kaistoilla. Tarkempaa lehtilannoituskäsittelyä varten kannattaa hyviltä lohkoilta ottaa Yara Megalab-kasvianalyysi noin 10–15 senttimetrin pituisesta kasvustosta ja toteuttaa YaraVita-lehtilannoitus analyysin tulosten perusteella.

Seuraava nurmiaiheinen webinaari järjestetään kesäkuun ensimmäisellä viikolla, jolloin pohditaan ensimmäisen sadon muodostumista ja valmistaudutaan toisen ja kolmannen sadon lannoitukseen. Sisältöön vaikuttaa paljon myös kuulijoiden lähettämät ennakkokysymykset, joten kysy rohkeasti jo ilmoittautumisen yhteydessä!

Seuraa Yaran verkkosivuilta ja sosiaalisesta mediasta seuraavien tietoiskujen ajankohdat.