heinäkuuta 08, 2020

Hyvälaatuiselle vehnälle on kysyntää

Kesäkuun lopussa saatiin kaivattuja sateita koko maassa ja syysvehnät ovat reheviä. Riittävän valkuaistason voi varmistaa tekemällä lisälannoituksen nyt.
Vehnien rittävän valkuaistason voi varmistaa lisälannoituksella.
Vehnien rittävän valkuaistason voi varmistaa lisälannoituksella.

Kosteaan maahan levitettynä typpilannoite ehtii vielä vaikuttaa valkuaispitoisuuteen. Hyvään vehnäkasvustoon tarvitaan vähintään 20 kiloa typpeä hehtaarille, jolla valkuaispitoisuuteen voidaan odottaa satotasoista riippuen 0,3–0,5 prosentin verran nousua. Lisälannoitukseen vehnille sopivat YaraBela Suomensalpietari tai YaraBela Axan.

Mikäli halutaan erityisen nopeaa lannoitusvaikutusta, kannattaa lannoitukseen käyttää YaraLiva Nitraboria. Siinä on nitraattitypen lisäksi liukoista kalsiumia ja booria. Tuote on vihannesviljelijöiden laajasti käyttämä lisälannoite kasvukaudella, mutta on viljojen ohella erityisen sopiva öljykasvienkin lisälannoitukseen korkean booripitoisuuden takia.

Maitotuleentumisvaiheessa valkuaista voidaan nostaa myös nestemäisellä Yara Typpiliuoksella. Tällöin seos Yara Typpiliuos 390 30 l/ha + YaraVita Thiotrac 300 5 l + 200 l vettä ruiskutetaan yöaikaan.

Kevätviljat ovat hyvin eri kehitysvaiheessa pitkän kylvöjakson takia. Aikaisimmat kylvöt ovat jo kukintavaiheessa. Kyseisille kasvustoille valkuaisen nosto lannoituksella on ajankohtainen, mikäli lisätypelle on tarvetta.