huhtikuuta 29, 2020

Tee kylvöjen yhteydessä nolla- ja ylilannoitusruutu

Ruudut kertovat hyödyllistä tietoa maasta vapautuvan typen määrästä sekä lisälannoituksen tarpeesta.
Nolla- ja ylilannoitusruutujen tekoa.
Nolla- ja ylilannoitusruutujen tekoa.

Maasta vapautuva typen määrä vaihtelee lohkoittain ja vuodesta toiseen. Tämän kevään typpimittaukset osoittavat, että pellolla on tavanomaista vähemmän typpeä, mikä on hyvä huomioida lannoituksessa.

Omien peltojen typen vapautumista on helppo seurata, kun tekee muutamalle erityyppiselle lohkolle nolla- ja ylilannoitusruudut.

Näin teet nolla- ja ylilannoitusruudun

Valitse ruutujen paikka lohkon osasta, joka on hieman keskiarvoa heikompi. Jos lohkolla on paljon vaihtelua, tee useampi ruudukko.

Sulje kylvön yhteydessä lannoitteen levitys 3–5 metrin matkalta. Tee sen jälkeen vastaava ylilannoitusruutu levittämällä noin 40 kg enemmän typpeä (150–200 kg lannoitetta), kuin normaalilannoituksessa. Merkitse ruudut peltoon kepeillä.

Nollaruudusta näet maasta vapautuvan typen määrän

Nollaruudusta näet kasvukaudella maasta vapautuvan typen määrän. Erot voivat olla suuria lohkojen välillä maan multavuudesta riippuen.

Peitä nollaruutu aina kun levität lannoitetta, niin pysyt selvillä maasta vapautuvan typen määrästä ja ajoituksesta.

Ylilannoitusruutu kertoo lisälannoitustarpeesta

Kun ylilannoitusruutu alkaa erottua talousviljelmästä, typpi rajoittaa kasvua ja silloin on jo kiire tehdä lisälannoitus.

Tee ylilannoitusruutu nollaruudun viereen, niin se löytyy helposti. Jokaisella lannoituskerralla kannattaa tehdä uusi ylilannoitusruutu, jotta tiedät kuinka kauan annettu typpilannoitus riittää.