Viikot 19–21

Yara Kotkaniemessä, kuten suuressa osassa maata, syysvehnien kasvuun lähtö oli hidasta toukokuun puoleenväliin asti. Tämän jälkeen saatiin kuitenkin sateita ja lämpöä. Niiden ansiosta typenotto ja kasvu käynnistyivät ripeästi viikolla 20.

Yara N-Prognos -lohkolta vapautui typpeä maasta kasvin käyttöön 4 kg viikossa. Vastaavasti lannoitetuissa ruuduissa kasvi otti parhaimmillaan 25 kg typpeä eli 94 kg YaraBela Suomensalpietaria vastaavan määrän.

Lisälannoita rehevät kasvustot

Syysviljojen kasvustojen rehevyys vaihtelee paljon lohkoittain. Kotkaniemen toisen lohkon rehevät kasvustot ovat ottaneet typpeä 70–90 kg/ha ja tältä lohkolta maasta oli vapautunut 35 kg typpeä.

Syysvehnä on kasvuvaiheessa 31, ja ravinteiden otto on nyt suurimmillaan. Tähkä kehittyy ja jyväluku määräytyy jo oraassa. Tässä kehitysvaiheessa annettu lisälannoitus nostaa satoa. Etenkin rehevillä lohkoilla lisälannoitus kannattaa tehdä pian, ettei kasvu pääse pysähtymään. Lisälannoitukseen sopii YaraBela-lannoite 100150 kg hehtaarille. Hivenravinteiden riittävyyden voi varmistaa YaraVita-lehtilannoituksella.