Mittaustulokset

 
image8ujn4.png
 

4.7.

Syysvehnän kukinta jatkuu ja lämpösummaa kertyy Vöyrissä. Maan kosteus alkaa olla jo aika matala, joten sadetta kaivataan. Mittaukset jatkuvat elokuussa ennen puinteja. 

29.6.

Syysvehnä kukkii jo Vöyrissä! Tähkät ovat hienosti esillä ja nyt voi jo verrata, miten hyvin on onnistuttu jyvälukumäärässä. Lämpösummaa on kertynyt viikossa yli 100 astetta ja sadekuuroja saatu paikoittain Pohjanmaalla. 

20.6.

Viikon kasvupyrähdys! Vöyrillä on kasvusto muuttunut huomattavan paljon viikon aikana, kasvuaste on jo 47, joten tähkä on tulossa esille ja lippulehden tuppi on haljennut. Nollaruudun typenotto on nyt 10 kg N, kun taas talousviljelmä sekä ylilannoitusruutu ovat ottaneet lähes 30 kg N viikossa!  

14.6.

Lippulehti on esillä ja typenotto on suurta! Viikon aikana talousviljelmään on kertynyt lähes 30 kg N! Nyt kannattaa tarkkailla syysvehnälohkoja ja lisälannoittaa, mikäli tarvetta esiintyy, koska sillä varmistaa jyvien täyttymisen optimaalisesti. 

6.6.

Lisälannoitus tehoaa! Viime viikon mittaus osoitti selvästi, että ylilannoitusruutu erottuu talousviljelmästä ja antoi signaalia, että nyt kannatta lisälannoittaa. Lisälannoitus suoritettiin viime viikolla YaraBela Suomensalpietarilla, ja lannoituksen tehon näkee selvästi tällä viikolla. Nollaruudun ottaessa ainoastaan 3 kg N /ha, on talousviljelmä ottanut 22 kg ja ylilannoitusruutu 20 kg! Tätä ruutua on todella mielenkiintoista seurata! 

30.5.

Kortta pukkaa! Viime viikon lämpö ja sateet on kirittäneet syysvehnän Vöyrissä hyvään kasvuun. Nollaruudun typenotto viikossa on vain 4 kg N, kun taas talousviljelmä on ottanut 12 kg N ja lisälannoitusruutu jopa 14 kg N! Lisälannoitusruutu erottuu jo värin suhteen. Tämä tarkoittaa, että lohko lisälannoitetaan lähipäivinä. Käytössä on Yara N-Sensor –kasvustosensori, joten ravinteet saadaan kohdistettua oikeaan paikkaan lohkolla.

 

23.5.

Vöyrin mittauspaikalla pientä kehitystä! Nyt voi myös silmämääräisesti huomata nollaruudun pienemmän typenoton. Ylilannoitusruutua ei vielä ilman Yara N-Sensoria erota. Typenotto on siis kiihtynyt hieman talousviljelmällä ja ylilannoitusruudulla, mutta kylmät ilmat jarruttavat vielä kasvua. Kevään YaraMila NK 1 -lannoitus on ollut tähän asti riittävä, mutta kelien takia suunnitteilla YaraVita Starphos –ruiskutus, jotta kasvusto piristyisi hieman fosforilehtilannoituksesta. Maanlämpötila mittaushetkellä vain 11 astetta, joten alle 30 % maan fosforista kasvien käytössä.

 

16.5.

Kylmä ilma vaikuttaa kasvustoon! Vaikka Vöyrin kasvusto oli jo kaksi viikkoa sitten hyvännäköinen ja -värinen, nyt huomaa, että vauhti on hieman hiipunut kylmien kelien takia. Typenotossa pientä hajontaa havaittavissa ja nollaruutu ehkä hitusen jäljessä tässä vaiheessa.

10.5.

Vöyrin toinen mittaus ja pientä typenottoa jo havaittavissa! Typenotto on 20 kg N ja tähänastisista mittauksista Pohjanmaalla parhaiten käyntiin lähtenyt. Maanlämpötila mittauspäivänä 13 astetta.

5.5.

Ensimmäinen mittaus Vöyrissä tehty. Kasvusto näyttää hyvältä ja tiheältä ja samaa kertoo typpimittaus. Ceylon on talvehtinut Vöyrissä todella hienosti!