Mittaustulokset

image65v0f.png
 
 

4.7.

Nyt myös Kurikan havaintoruudun syysvehnät kukkivat. Viikossa lämpösumma on noussut huimasti ja nyt saisi muutama sadekuuro osua myös tänne, jotta jyvät täyttyisivät. Kurikan mittaus jatkuu elokuussa ennen puinteja. 

27.6.

Typenotto jatkuu Yara N-Sensorin mukaan, vaikka tähkät ovat jo esillä. Lämpösummaa kertynyt viikon aikana 100 astetta ja myös maan lämpötila on korkea. Toivottavasti kosteus riittää pitämään kasvun käynnissä. 

20.6.

Kurikan nollaruutu jaksaa ihmetyttää! Olemme kohta 100 kg N vauhdissa nollaruudulla, mikä on todella kova luku. Silmämääräisesti ei nollaruudussa myöskään näe isoa eroa muuhun kasvustoon. Muiden ruutujen typenotto on ollut vähän suurempaa, mutta ratkaisevaa eroa ei ole. Tämän havaintoruudun typenluovutuksesta pitäisi saada lisää tietoa, miksi se juuri tänä vuonna luovutti näin hienosti ravinteita.  

14.6.

Taitaa olla ennätys tulossa nollaruudun typenotossa. Ero talousviljelmään on hieman noussut, mutta Kurikan nollaruudun typenotto on aivan huima, 76 kg N tähän mennessä! Viime viikon Yara Megalab -kasvianalyysi ei myöskään antanut selittävää tekijää näille ruuduille: boori oli matala ja fosfori hieman liian matala, mutta muut ravinteet olivat ohjearvojen sisällä. Jäämme odottamaan ensi viikon tuloksia mielenkiinnolla ja katsotaan, mihin asti typpeä maasta saadaan.

6.6.

Kurikan mittaukset yllättävät jälleen! Kasvu ei ole vieläkään lähtenyt kunnolla käyntiin. Nollaruudun typenotto kasvaa samaa vahtia kuin talous- sekä ylilannoitusruudun. Toki kasvusto on ehkä hieman harva ruutujen kohdalta, mutta silti heikko lähtö ihmetyttää. Siksi tältä lohkolta on nyt otettu Megalab-kasvustonäyte, jolla pystytään selvittämään, onko kyse jostain muusta ravinnepuutoksesta. Toivotaan, että korrenkasvuvaihe kirittää kasvustoa. 

31.5.

Tasaista typenottoa vieläkin! Ruutujen kohdalta kasvusto on harva ja vähän epätasainen ja siksi vähän hankala mitattava. Typenotto näyttäisi olevan hyvin tasaista ruutujen välillä, ja viimeviikon lisälannoitus ei vielä erotu mittauksessa. Kevään iso typpimäärä on saanut aikaiseksi ainakin sen, että sivuversoja on paljon. Kohta alkaa korrenkasvu ja silloin pääsemme seuraamaan, miten tähkät saadaan vauhtiin!

23.5.

Vielä eivät Kurikan ruudut ole päässeet vauhtiin, lämpöä kaivataan. Loppuviikon sateet piristänevät kasvustoa, mutta fosforia sisältävä YaraVita Starphos –ruiskutus voisi olla myös paikallaan. Maan ollessa vielä näin kylmä (15 C) ei kasvilla ole riittävästi fosforia saatavilla, joten pieni määrä fosforia YaraVita-tuotteella herättäisi kasvin uuteen kasvuun. Typenotto on hyvin tasaista, eli kaikki ruudut antavat saman luvun vieläkin. Toivotaan että lämpöäkin olisi luvassa!

 

17.5.

Tasaisen kylmää. Kurikassa kylmä ilma jatkuu ja sen huomaa myös kasvustossa, paljon punertavia oraita ja maan lämpötila mittaushetkellä vain 5 astetta! Vaikka kasvustojen typenotto on noussut, niin kehitystä ei paljon ole tapahtunut eikä nollaruutu vielä erotu. Pientä sadetta ollut viikon aikana, mutta vaikuttaa siltä, että 11 mm sade ei riitä vielä.

9.5.

Kurikassa mitataan tänä kesänä Olivia-syysvehnää. Tämä on kylvetty 13. syyskuuta ja esikasvina on herne. Kylvölannoitteena on käytetty YaraMila Y 5 sekä mädätettä. Ensimmäinen mittaus on tehty ja luvut olivat kasvuston tiheyteen nähden yllättävän korkeat.