Mittaustulokset

imagepp3e.png
 
imagee7z7g.png
 

27.6.

Mänsälässä komea ja tuuhea syysvehnä on tähkällä ja typenoton mittaus lopetetaan. Kasvuston typenoton lukemat kuitenkin vielä nousujohteisia vaikkakin melko hurjia lukemia. Kasvuston tullessa tähkälle HandHeld N-Sensorin lukema ei enää ole kovin luotettava. Ylilannoitusruutu ja talousviljelys ottaneet komeasti typpeä. Nyt jos tähkävaiheessa vielä tehdään lisälannoitus typellä, niin sillä lisätään jyvän valkuaispitoisuutta. 

20.6.

Kasvusto on saavuttanut lippulehtivaiheen. Syysvehnässä on komeat, leveät lippulehdet ja muutenkin kasvusto on tiheä sekä upeassa kasvussa. Lisälannoitus tehtiin edellisellä viikolla. Nollalannoitusruudun ja talousviljelysruudun, jotka eivät ole saaneet lisälannoitusta, typenotto on alkanut hiipumaan. Ylilannoitusruutu on ottanut yli 80 kg typpeä. Uusi lisälannoituksen saanut talousviljelysruutu kertoo, että lisätyppeä kasvustoon tarvittiinkin. Jännäksi menee, ehdimmekö vielä juhannuksen jälkeen mittaamaan kasvuston ennen kuin se on tähkällä.  

13.6.

Mäntsälässä kaunis, tiheä ja tummanvihreä kasvusto kasvaa ja kehittyy. Ylilannoitusruutu ja talousviljelmä ovat ottaneet typpeä reilu kymmenen kiloa edellisestä viikosta. Ylilannoitusruutu erottuu kasvustosta juuri ja juuri kun silmin. Kasvu on nyt nopeaa ja siementen lukumäärä alkaa muodostua. Tällä viikolla isäntä meinasi lähteä lisälannoittamaan.  

6.6.

Mäntsälässä on saatu 30 mm lisää sadetta. Kasvusto aloittaa korrenkasvua ja typenotto kiihtyy; sekä ylilannoitusruutu että talousviljelys ovat ottaneet viikossa yli 10 kg typpeä. Nyt määräytyy jyvien lukumäärä, ja kasvusto ottaa kaiken typen mitä vain saa. Pohdinta lisälannoituksesta ja sen ajankohdasta alkaa nyt. Isäntä teki rikkaruiskutuksen menneellä viikolla. Lohkolta otettiin talousviljelykseltä Yara Megalab -kasvianalyysinäyte. 

30.5.

Syysvehnäkasvusto on saanut 31 mm vettä viikon aikana ja ottanut aimoharppauksen kasvussa. Kasvusto on pensonut voimakkaasti ja rivivälit alkavat täyttymään. 0-lannoitusruutu erottuu selkeästi ympäröivästä kasvustosta eikä typenotto 0-ruudulla ole paljon muuttunut edellisestä viikosta, eli maasta mineralisoituva typpi alkaa Mäntsälässä olla loppu. Ylilannoitusruutu ja talousviljelys taas ottavat typpeä tasaiseen tahtiin. Kasvusto tulee typpeä vielä tarvitsemaan, kun korrenkasvu kunnolla alkaa. Isäntä ruiskutti samana päivänä rikat lohkolta.

23.5.

Syysvehnäkasvuston väri muuttunut ja 0-lannoitusruutu erottuu jo hieman vaaleampana sävynä kasvustossa. Maasta mineralisoitunut typpi siis alkaa loppumaan ja kasvusto alkaa käyttämään sille annettua typpilannoitusta. Pieni ero mittaustuloksissa on ylilannoitusruudun ja talousviljelyksen välillä. Isäntä meinasi lähteä rikkaruiskutukseen tälle syysviljalohkolle lähipäivinä. Myös muutama kirppa havaittiin kasvustossa.

16.5.

Kasvusto selviytynyt talvesta uskomattoman hyvin ja on nyt ensimmäisen typenottomittauksen aikaan tasaisen kauniissa kasvussa. Lohkolle perustettiin 9.6. ylilannoitusruutu (n. 40 kg/ha lisätyppeä) isännän tekemän nollaruudun viereen. Isäntä perusti nollaruudun torstaina 5.5. kevätlannoituksen yhteydessä. Vielä syysvehnä on melko matalaa ja pientä, mutta typpeä kasvin maanpäällinen osa on ottanut jo yli 20 kg/ha. Jopa pieni ero mittaustuloksessa saatiin nolla- ja ylilannoitusruudun välille. Tästä taitaa vauhti vain kiihtyä, jos vain saataisiin lämpöä lisää. Nollaruutu kuvassa etummaisena, sen jälkeen ylilannoitusruutu ja perällä talousviljelmää.