Mittaustulokset

image9r9.png
 
 

4.7.

Lapualla syysvehnä kukkii ja tähkät ovat hienosti esillä. Maassa ja kasvustossa on vielä kosteutta, mutta saisi muutama kuuro osua tänne, jotta jyvät täyttyisivät optimaalisesti. Mittaukset jatkuvat elokuussa ennen puinteja. 

27.6.

Tähkät tulossa esille ja kasvusto kehittyy tasaisesti. Mittaus ei onnistu enää, kun tähkät ovat tulleet esille. Tässä vaiheessa kannattaa mitata syysvehnä Yara N-Testerillä ja varmistaa, että kasvustolla on tarpeeksi typpeä kasvukauden loppuun asti. 

20.6.

Lämpöä ja kosteutta on sopivasti! Lapuan ruutujen lämpösumma on jo yli 300 astetta ja tähkät ovat tulossa esille. Typenotossa kaikilla tasaista kasvua ja lehdet ovat leveitä sekä hyvän värisiä. Seuraamme innolla, miten pitkiä tähkiä saamme tältä havaintopaikalta! 

13.6.

Lisälannoitus näkyy! Viime viikolla Lapuan syysvehnille tehtiin lisälannoitus, ja sen huomaa myös tämän viikon mittauksissa. Lisälannoitus tehtiin YaraBela AXAN -tuotteella, 200 kg/ha. Nollaruudun typenotto on Lapualla huimaa, 54 kg N tämän kasvukauden aikana! Mutta talousviljelmä ja ylilannoitusruudut erottuvat selvästi ja kasvusto on hyvän värinen. Lämpösummaa on kertynyt yli 200 astetta, ja kohta olemme lippulehtivaiheessa. Silloin pitää tarkistaa Yara N-Testerillä, että kasvustossa on varmasti riittävästi typpeä 

7.6.

Kosteutta ja lämpöä piisaa! Lapualla olemme jo korrenkasvun alussa. Tässä vaiheessa kasvustoja kannattaa tarkkailla, jotta ravinteet, ja erityisesti typpi, kalium ja rikki, eivät pääse loppumaan. Nollaruudun typenotto on myös kasvussa, mutta talous- sekä ylilannoitusruutu ovat aivan eri vauhdissa! Ylilannoitusruudun typenotto on yli 70 kg jo, vaikka olemme vasta BBCH 31. Loistava vauhti menossa! 

30.5.

Nollaruutu erottuu! Nyt myös silmämääräisesti näkee, että nollaruutu on vaaleampi ja samaa kertoo myös Yara HandHeld N-Sensor. Typenotossa on 6–9 kg N/ha eroa tällä hetkellä nollan ja muiden ruutujen välillä. Lisälannoitusruudulla ei ole vielä suuremmin eroa, joten lisälannoituksille ei ole kiire tässä vaiheessa. Ensi viikolla olemme jo varmaan korrenkasvuvaiheessa, ja silloin pitää tarkistaa lisälannoitustarve syysvehnälle. Kosteus on mitattu juuri sateen jälkeen, ja se on voinut vaikuttaa lukeman suuruuteen.

23.5.

Maanpinta peittyy. Lapuan syysvehnä etenee tasaisesti ja pensoo hyvin. Typenotossa ei eroja vielä, joten kevään YaraMila Axan -määrä on riittänyt hyvin. Multava maa on yllättävän lämmin mittauspäivänä ja tämä edesauttaa selvästi kasvua tällä hetkellä. Lohkon toisessa reunassa oleva kasvusto, joka selvästi kärsi kylmästä, ei ole vieläkään terveen näköinen. Saa nähdä milloin väri muuttuu, jos on muuttuakseen.

 

17.5.

Sopivasti vettä, vain lämpö puuttuu! Lapualla on viikon aikana satanut 34 mm, joten kosteus riittävä. Ruutujen typenotto on hyvin tasaista ja niitä ei vielä erota selkeästi. Lohkon toisessa reunassa on selvästi merkkejä kylmän ilman ja pakkasen puremista oraista, valkoisia kärkiä kasvustossa. Maan lämpötila mittaushetkellä vain 4 astetta!

10.5.

Kevään ensimmäinen typenmittaus tehty Lapualla! Igloo-syysvehnä on talvehtinut hyvin. Maa on vielä yllättävän kylmä, 8 astetta ja samaa lukemaa näyttää Atfarmin lohkokohtainen sääennuste. Typenotto on kaikilla ruuduilla sama, 18 kg N.