12.7.

Sysmä 12.7.

Ohra on tähkälle tulon alussa, joten HandHeld Sensorin lukemat eivät ole enää luotettavia. Typen oton mittaukset siis päätyvät tähän. Kesäkuun alussa kylvetyssä ohrassa on ollut hurja kasvurytmi. Pitkään jatkuneet helteet ja kuivuus verottavat varmasti satoa, mutta peltoon ajettu liete voi vielä potkaista ja auttaa kasvustoa. Sysmän ohrasta voi ainakin sanoa, että lietteen lisäksi vilja tarvitsee myös rakeisen lannoitteen, jotta alkukasvu saadaan kunnolla käyntiin. 

5.7.

Sysmä 5.7.

Peltolohko näyttää kirjavalta, eli siellä täällä on keltaisempia laikkuja pellossa. Todennäköisesti se johtuu kovasta sateesta juhannuksen aikaan ja sen jälkeisestä paahtavasta kuumuudesta. Vettä ei ole nyt reiluun viikkoon saatu. Ohrassa alkaa näkymään jo pieniä lippulehtiä siellä täällä. Typen otto ylilannoitusruudussa on lähes 10 kg/ha, kun taas normaalissa talousviljelyksessä (saanut lietteen ja YaraBela SUOMENSALPIETARIa kylvössä) typen otto alkaa hieman hidastumaan, eli typpi alkaa kasvustolta loppumaan. Isäntä meinaa lisätyppeä antaa heti kun urakoitsija ehtii paikalle. Nollaruutu ei enää typpeä maasta saa ja kärsii typenpuutteesta selvästi.

28.6.

Sysmä 28.6.

Viikon aikana on tullut vettä paljon, noin 43 mm, mutta se on tullut tarpeeseen. Ohrakasvusto näyttää hyvältä ja on kehittynyt mukavasti. Kirvat vaivaavat lohkolla, joita onkin jo ruiskutettu. Myös verkkolaikkua on havaittavissa lohkolla. Nollaruutu erottuu kasvustosta ja kärsii jo selkeästi typenpuutteesta. Ylilannoitusruutu sekä talousviljelmä ovat ottaneet typpeä 10–13 kg/ha maanpäälliseen osaansa, eli nyt tarvitaan ja otetaan typpeä tehokkaasti hyötykäyttöön.

21.6.

Sysmä 22.6.

Sysmässä aloitettiin Nousu-ohralla mittaus tällä viikolla lypsykarjatilalla, jolla pääasiassa viljellään nurmea. Normaali kasvusto on saanut lietettä 40 m3 ja YaraBela SUOMENSALPIETARIa 200 kg, ylilannoitusruutu sai vielä pintaan levitettynä n. 100kg/ha YaraBela SUOMENSALPIETARIa ja nollaruutu ei ole saanut mitään. Nollaruutu erottuu kasvustosta jo selkeästi. Erittäin mielenkiintoista nähdä ohran typenottoa tästä eteenpäin.

Mittaustulokset

imageysku.png

image29bva.png

imageyts2i.png

image29bva.png