21.6.

Salo 22.6.

Kasvukauden lämpösumma on mittaushetkellä 520 ja maan lämpötila 15 astetta. Sadetta ei ole menneellä viikolla saatu. Silmämääräisesti kasvua on tapahtunut ja kasvusto on tullut tasaisesti tähkälle. Muutama yksilö on edennyt jo kukintavaiheeseen. Typen mittaukset lopetetaan tällä mittauspisteellä.

Kasvusto on tiheä ja satopotentiaali on korkea. Nyt on syytä huolehtia riittävästä typpi-rikkilannoituksesta, jotta syysvehnän valkuainen saadaan halutulle tasolle. YaraBela-tuotteet ovat toimiva ratkaisu valkuaisen nostoon. Yara N-tester BT suosittelee lohkon Ceylon-kasvustolle vielä 50 kg N/ha lisätyppilannoitusta.

KUVAT: Nollaruutu kepitetty punaisin viitoin, ylilannoitusruutu Yara-lipuin oikealla. Jätimme havaintoruutujen väliin talousviljelmää, koska siinä oli ajoura joka selkeästi näkyy.

15.6.

Salo 15.6.

Kasvukauden lämpösumma mittaus hetkellä 366, sadetta kertynyt 22 mm menneellä viikolla ja maan on kosteus 45 prosenttia. Maan lämpötila 11 astetta. Typenotto on viikon aikana ollut minimaalista, mutta silmämääräisesti kasvua on tapahtunut. Kasvusto on lippulehtivaiheessa ja pikku hiljaa kasvi alkaa kuljettamaan lehdistä typpeä kehittyviin jyviin.

KUVA: Nollaruutu kepitetty punaisin viitoin, ylilannoitusruutu Yara lipuin oikealla, jätimme havaintoruutujen väliin talousviljelmää, koska siinä oli ajoura joka selkeästi näkyy.

7.6.

Salo 7.6.

Kasvukauden lämpösumma oli mittaus hetkellä 267. Mennyt viikko on ollut sateeton ja maan pinta on niin kova, että kosteusmittaria ei maahan saa.  Mittaushetkellä maanlämpötila oli vain 10 astetta. Syysvehnä näyttää mainiolta ja ruudut erottuu lohkolla. Nollaruudulla syysvehnä on saanut maasta typpeä vain muutamia kiloja hehtaarilta. Talousviljelmältä ja ylilannoitusruudulta kasvusto on ottanut typpeä yli 10 kg/ha viikon aikana.

31.5.

Salo 31.5.

Syysvehnä mittauslohkolla on edennyt kasvuasteelle BBCH 32. Sadetta menneen viikon aikana on saatu 32 mm ja lämpösummaa on kertynyt hillitysti 39 astetta. Maan kosteus on nyt 30 prosenttia. Lohkolla näkyy paikoin kellertymistä liiasta vedestä johtuen. Nollaruudulla typenottoa ei ole tapahtunut lainkaan.

Talousviljelmästä otettiin viime viikolla Yara Megalab -kasvianalyysinäyte. Tuloksessa muut ravinteet on normaalilla tasolla, mutta sinkissä, boorissa ja kalsiumissa näyte oli melko matalalla. Lehtilannoitus YaraVita GRAMITREL B 1-2 l /ha on oikea ratkaisu tähän. Myös biostimulantit YaraVita BIOTRAC ja YaraVita BioNUE ovat toimivia uusia ratkaisuja helpottamaan kasvin stressiä esimerkiksi märkyyttä vastaan.

KUVAT: Nollaruutu kepitetty punaisin viitoin, ylilannoitusruutu Yara lipuin oikealla, jätimme havaintoruutujen väliin talousviljelmää, koska siinä oli ajoura joka selkeästi näkyy.

24.5.

Salo 24.5.

Tällä viikolla Salon mittauspisteen Ceylon-syysvehnä on siirtynyt korrenkasvuvaiheen alkuun. Tämä näkyy hyvin typen oton kiihtymisenä. Kasvusto on ottan typpeä lähes 30 kiloa ylilannoitusruudulta ja talousviljelmältä 20 kiloa. Menneen viikon aikana talousviljelmä on lisälannoitettu YaraBela AXANilla ja lannoituksen ajoitus osui juuri sopivaan aikaan. Kasvu on nyt kiivaimmillaan ja satoikkuna auki. Viikon aikana lämpösumma on kirinnyt 46 astetta ylöspäin ja vettä on pudotellut 40 mm. Maan kosteus oli 44 prosenttia ja maan lämpötila mittaushetkellä 14 astetta. Myös rikkaruiskutus YaraVita STARPHOS MnP lisällä tehtiin menneellä viikolla ja valtarikan, voikukan, taittuminen alkoikin jo osassa yksilöissä näkymään. Kasvustosta otettiin mittauspäivänä Megalab-kasvianalyysi ja tuloksia näemme ensi viikolla.

KUVA: Nollaruutu kepitetty punaisin viitoin, ylilannoitusruutu Yara lipuin oikealla.

17.5.

Salo

SALO 17.5.2021

10.5.-17.5.2021 aikana vettä on satanut maltilliset 2 mm. Maa on edelleen kostea, aiemmalle viikolle osuneet 40 mm sateet ovat pitäneet huolen, että kosteutta on riittämin. Lisää vettä on luvassa ja ennen, kun mittaus ruuduilta pois ehdin sitä jo iloisesti maahan ropisi. Lämpökertymä menneellä viikolla on ollut 65 astetetta ja se näkyi kyllä selkeänä kasvuna.

Koko lohkon yleisilme oli aivan erilainen, jos vertaa viikon takaiseen näkymään. Nollaruutu erottui hyvin ja typenotossa eri ruuduita mitattiin selvää nousua aiempaan. Myös rikkakasvit ovat intoutuneet lämpimistä ja kosteista olosuhteista. Kun säät sallii, kannatta rikkaruiskutukset hoitaa pois alta ja YaraVita lehtilannoitteilla turvata riittävät hivenlisäykset. Muutamat lämpimät päivät lisää ja mittauslohkon Ceylon pääsee täyteen kasvuvauhtiin ja korrenkasvu voi alkaa.

Nolla-ruutu kepitetty punaisin viitoin, ylilannoitusruutu Yara lipuin oikealla. Jätimme havaintoruutujen väliin talousviljelmää, koska siinä oli ajoura joka selkeästi näkyy.

 

 

10.5.

Salo 10.5.

Viikon aikana vettä on ropissut 40 mm, ja pelto tuntuu melko märältä. Vettä sataa koko ajan lisää. Kosteus 42 prosenttia. Ruuduilla ei silmämääräisesti eroa näy. Kasvua on kuitenkin tapahtunut ja kasvusto on ottanut typpeä, kuten mittauksista näkyy.

Kuvassa vasemmalla punaisilla kepeillä rajattu nollaruutu ja oikealla Yaran viitoilla rajattu ylilannoitusruutu.

3.5.

Salo 3.5.

Lohkon nolla- ja ylilannoitusruutumittaukset aloitettiin. Silmämääräisesti ruuduilla ei ole eroja. Kylmät kelit ovat pitäneet kasvun minimissään. Syysvehnä muutoin säilynyt talven jäljiltä hyvin. Luvattu sade ja lämpö pistävät oletettavasti vauhtia kasvuun.

Kuvassa vasemmalla punaisilla kepeillä rajattu nollaruutu ja oikealla Yaran viitoilla rajattu ylilannoitusruutu.

Mittaustulokset

imageic14j.png

image29bva.png

imagezl8o.png

image29bva.png