22.6.

Loviisa 22.6.

Loviisassa Ceylon-ohra on tähkällä ja typpilukemat vaikuttavat jo melko huimilta. Tuloksia kannattaa katsoa pienellä varauksella, mutta kyllä kasvusto ottaa voimaa, jos/kun sitä sinne annetaan. Tämä oli viimeinen mittaus Loviisasta. Sato-odotukset voi nostaa korkealle ainakin tässä vaiheessa.

14.6.

Loviisa 14.6.

Ceylon-syysvehnän kasvusto on kasvanut ja kehittynyt hienosti. Lippulehti on täysin avautunut ja sato-odotukset voidaan laittaa korkealle. Rehevässä hyvässä kasvussa oleva kasvusto ottaa vielä typpeä. Ensi viikon mittaus on todennäköisesti kohteen viimeinen.

7.6.

Loviisa 7.6.

Syysvehnä Ceylon upeassa kasvussa Loviisassa. Kasvusto vahvistuu ja tummenee silmissä sekä rikkakasvit ovat hävinneet rikkaruiskutusten myötä. Nollaruudun typpi, eli maasta vapautuva typpi, on taidettu käyttää loppuun. Ylilannoitusruutu alkaa pikkuhiljaa erottumaan ympäröivästä talousviljelyksestä. Näin tuuhea ja rehevä kasvusto ottaa nyt kaiken typen mitä saa ja lisää näin syksyn sato-odotuksia korkealle.

31.5.

Loviisa 31.5.2021

Kasvusto on nyt korrenkasvun vaiheessa (kasvuaste BBCH 32) ja ravinteiden tarve suurimmillaan. Tässä vaiheessa annettu lisälannoitus nostaa satoa, sillä nyt korren sisässä määräytyy jyvälukumäärä kehittyvän tähkän aiheessa. Hyvässä kasvussa olevat rehevät syysviljat on syytä lisälannoittaa heti, ettei kasvu pääse pysähtymään.

Kasvusto Loviisassa on rehevä, mutta ei kovin paljon silmämääräisesti eroa edellisen viikon tilanteesta, paitsi lannoituksen nollaruutu erottuu entistä selvemmin kasvustosta. Tästä voi siis päätellä, että maasta mineralisoituva typpi alkaa loppumaan. Typpeä kasvusto olisi mittausten mukaan ottanut sangen vähän jos ei ollenkaan verrattuna edelliseen viikkoon.

Osasyy pieneen mittaustuloksen muutokseen tällä viikolla saattaa olla myös rikkakasvitorjunnassa. Rikkakasvitorjunta tehtiin edellisellä viikolla, mikä näkyy kasvustossa, varsinkin nujertuneessa matarassa. Kasvusto on saattanut siis hetkellisesti vaalentua. Varsinkin isot rikat ja nollaruutu ovat silminnähden vaalentuneet, mikä näkyy tässä mittaustuloksessa.

Edellisellä mittauskerralla Loviisasta otettiin hivenravinnepuutosten havaitsemiseksi myös Yara Megalab kasvianalyysi, jonka tulokset kertoivat, että lohkolla boori oli matalalla sekä kalsium ja mangaani melko matalalla. Suosituksena tälle lohkolle siis olisi YaraVita Bortrac 1 l/ha sekä YaraVita Mantrac Pro 1 l/ha.

24.5.

Nolla- ja ylilannoitusruudut Loviisassa  24.05.2021

Viikon aikana syysvehnä on pensonut voimakkaasti, kasvuston väri on tummentunut ja kasvuasteessa ollaan juuri siirrytty korrenkasvun alkuun. Nyt kasvusto tarvitsee typpeä runsaasti ja se näkyykin syysvehnän typenotossa: Ylilannoitusruutu sekä talousviljelys ovat ottaneet viikon aikana lähes 40 kiloa typpeä. Lohko on saanut viikon aikana sadetta 32 mm ja lämpösummaakin on kertynyt mukavasti. Myös rikkakasvit ovat innostuneet kasvaamaan. Mahdollisten hivenravinnepuutosten havaitsemikseksi, sekä YaraVita-lehtilannoitusruiskutusten avuksi, otimme lohkolta myös Megalab-kasvianalyysinäytteen, josta saamme tuloksia tämän viikon lopulla.

17.5.

Loviisa

17.5. LOVIISA

Kasvuston yleisilme muuttunut ja vahvistunut merkittävästi viikossa. 0-ruutu erottuu jo selkeästi. Kasvusto pensomisvaiheessa edelleen, mutta pian siirtymässä korrenkasvun vaiheeseen. Syysvehnä Ceylon Loviisassa näyttää oikein hyvältä.

10.5.

Loviisa 10.5.

Syysvilja juroo kasvuasteella BBCH 22 (ensomisen alku, kaksi sivuversoa näkyvissä). Kylmä ja pilviset, sateisetkin, kelit ovat pitäneet todennäköisesti kasvun paikallaan. Tuleva lämmin jakso todennäköisesti kannustaa syysvehnän nopeaan kasvuun, jolloin se alkaa ottamaan typpeäkin kiihtyvällä tahdilla.

Kuvassa etualalla nollaruutu ja takana ylilannoitusruutu.

Mittaustulokset

imagecoqxw.png

image29bva.png

imageh48z.png

image29bva.png