Hivenravinteet ja karjanlanta

Tasapainoiseen lannoitukseen tarvitaan hivenravinteita, kuten seleeniä, mangaania, booria, sinkkiä ja kuparia.

Edullisin ja turvallisin tapa lisätä riittävä määrä seleeniä kotoiseen rehuun on käyttää Yaran lannoitteita. YaraMila ja YaraBela -lannoitevalikoimissa on useita tuotteita eri käyttötarkoituksiin. YaraBela Seleenisalpietari on sopivin tuote, kun lannoitteen käyttömäärä on alle 250 kg/ha. Tätä suuremmilla käyttömäärillä YaraBela Suomensalpietarin seleeni riittää varmistamaan laadukkaan rehun.

Hivenravinteet ja karjanlanta

Mangaania, booria ja seleeniä on karjanlannassa niukasti ja niitä pitää antaa täydennyslannoitteen mukana. Mangaanin puute on erittäin yleinen kevyillä, hyvin kalkituilla mailla, joissa on käytetty jatkuvasti sianlantaa. Kivennäisrehujen kautta karjanlantaan kertyy sinkkiä ja kuparia periaatteessa riittävästi viljakasvien tarpeeseen nähden, mutta nurmen tarpeisiin ne eivät yleensä riitä.

Lohkokohtaisesti on hyvä tarkastaa pellon hiventilanne, koska pH vaikuttaa hivenravinteiden käyttökelpoisuuteen maassa. Hivenet on helpointa antaa hivenpitoisena YaraMila tai YaraBela -lannoitteena tai YaraVita-lehtilannoitteena.