Syysöljykasvien viljely

Syysöljykasvien viljelyyn kannattaa valmistautua hyvissä ajoin. Uusien matalakasvuisten lajikkeiden myötä syysöljykasvien viljely on yleistymässä Suomessa.

Syysöljykasvien viljely

Syysöljykasvien viljely tulee ottaa huomioon jo edellisellä kasvukaudella, koska aikainen kylvöajankohta rajoittaa esikasvien valinnassa. Kesanto, syysohra ja nurmirikko soveltuvat parhaiten esikasveiksi. Huolellinen viljelykierto on öljykasveilla tärkeä möhöjuuren estämiseksi.

Syysöljykasveille paras kylvöalusta on kynnetty ja sille on tarvittaessa kylvömuokattu maa. Jankkurikylvöä on myös kokeiltu. Jos pelto kultivoidaan, on huolehdittava jääntiöljykasvien hävityksestä. Suorakylvöstä on huonoja kokemuksia, sillä sänkeen kylvö lisää haitallista pituuskasvua syksyllä.

Runsas sivuversojen määrä mahdollistaa runsaamman kukinnan ja siten suuremman sadon.

Kylvö

Oikea syysöljykasvin kylvöaika on 15.7.–15.8. ja tästä kannattaa pitää kiinni, sillä syysöljykasvin lämpösummavaatimus on 450–500 astetta syksyllä. Myöhään kylvetyt kasvustot eivät talvehdi. Jotta talvehtiminen onnistuu, taimen kokotavoite on 8 lehteä ja 8 mm paksu juurenniska. Ruotsissa tavoitellaan 12 lehteä ja 12 mm juurenniskaa.

Syysrypsin tavoitetiheys on 100 kpl/m2 ja syysrapsin tavoitetiheys on 60 kpl/m2. Hybridilajikkeilla tavoitetiheys on vieläkin vähemmän, noin 30 kpl/m2.

Syksyllä sen tavoite on harva ja matala kasvusto, joka on lähellä maata turvassa talven kylmyydeltä. Öljykasvien maanpäällinen osa kuolee usein talven aikana. Keväällä riittää, kun kasvupiste ja juuri ovat kunnossa. Keväällä 11 kasvia/m2 on tuottanut Suomessa huippusadon. Syysöljykasvi versoo keväällä voimakkaasti, näin ollen sivuversoilla on merkittävä vaikutus satotasoon.

Syysöljykasveilla tavoite on suuret taimet ja harva, matala kasvusto.