Mangaanilannoitus parantaa ohran kannattavuutta

YaraVita-lehtilannoituksella saavutettiin hyvät tulokset maatilakokeessa. Koetuloksista selvisi, että mangaanilannoitus parantaa merkittävästi ohran kannattavuutta ja kotoisen rehun laatua.

Mangaanilannoitus lisää ohran satoa ja valkuaista

Koepaikka on tyypillinen pahasti mangaanin puutteesta kärsivä hienohietainen pelto, jonka pH on 6,5 ja mangaaniluku 4,4 mg/l. Pahoina puutevuosina ohran kasvusto ei kehity kunnolla ilman mangaanilannoitusta, vaan korsi romahtaa lingniinin eli korren tukirakenteen vähyyteen.

Kokeessa käytettiin kevätlannoitteena mangaanipitoista lannoitetta, jotta oras saa mangaania käyttöönsä itämisestä lähtien. Koekaistoina oli pelkän kevätlannoituksen lisäksi YaraVita Mantrac Pro -lehtilannoitteen 1 l/ha käsittelyt 2 viikon välein 1, 2 tai 3 kertaa ruiskutettuna. Kesällä 2016 kasvustossa näkyi selkeät mangaaninpuuteoireet ja mangaanikäsittelyt paransivat kasvin mangaanitilaa Yara Megalab -kasvianalyysin mukaan.

Paras sato saatiin, kun ohrakasvustoon ruiskutettiin YaraVita Mantrac Pro -lannoitetta kaksi kertaa 1 l/ha. Sadonlisä oli 930 kg/ha ja sadon valkuaispitoisuus nousi 1 %-yksikön. Tulos parantaa merkittävästi viljelyn kannattavuutta ja kotoisen rehun laatua. Lisäsadolla ruokkii neljä lihasikaa enemmän ja 1 % korkeampi valkuainen parantaa tulosta 1,50 €/sika.

Mangaanin puute on helppo torjua YaraVita Mantrac Prolla yhdistämällä se kasvinsuojeluruiskutuksiin. Piileviin puutoksiin sopii myös YaraVita Starphos MnS -lehtilannoite.