Leipä leveämmäksi 3/2016

Uudistunut Leipä leveämmäksi -lehti tarjoaa tietoa nyt myös verkossa. Tutustu lehden digimateriaaleihin, jotka on koottu tälle sivulle. Hyviä lukuhetkiä!

Jaa omat kokemuksesi sosiaalisessa mediassa #leipaleveammaksi.

Lataa pdf-versio tästä

Fosforin puutos yllätti Ilmajoella

Veikko ja Mikko Mäki-Latvala

Fosforin puutteesta saatiin näyttöä Mäki-Latvalan tilalla viime kesänä, kun osa uudesta vuokrapellosta ei saanut lannoituksessa fosforia lainkaan. Ohrasato putosi yli tuhat kiloa hehtaarilta. Katso kuvat ja viljelijähaastattelut sivuilta 17–20.

Kasvit tarvitsevat rikkilannoituksen vuosittain

Kaikki YaraMila-lannoitteet sisältävät rikkiä. Kasvien vuosittainen rikin tarve on 15–20 kg/ha. Katso oheinen video Yara Kotkaniemestä ja lue rikkijuttu lehden sivuilta 10–12.

Yara Kotkaniemen tutkimusasemalla tutkitaan ravinneratkaisuja käytännössä

Kun viljelijä vierailee Yara Kotkaniemen koeruuduilla, hän näkee miten eri lajike- ja lannoitusratkaisut toimivat käytännössä. Kotkaniemessä on tehty ravinnetutkimusta jo yli 50 vuoden ajan. Tutustu Kotkaniemen tutkimuksiin sivuilla 10–11 ja katso video tutkimusasemalta.

Kokemuksia tunnelivadelman viljelystä Haminasta

Lahden tilalla vadelmaa viljellään kolmessa eri tunnelissa. Tunneliviljelyssä marjasato on aikaisempi ja suurempi avomaaviljelyyn verrattuna. Tilareportaasi on lehden sivulla 22–23.

Katja Alhonojan uratarina Yarassa

Katja Alhonoja kertoo työstään kehityspäällikkönä ja tutkijana Yaran Kotkaniemen tutkimusasemalla. Lue juttu Katjasta sivulta 43 ja katso video. 

Mittaa nurmen satotaso viidessä minuutissa

Yara ja Hankkija ovat yhdessä uudistaneet Nurmen Kasvuohjelman vastaamaan nurmentuotannon haasteisiin. Tutustu Kasvuohjelmaan lehden sivuilla 20–21 ja katso video. 

Tutustu tarkemmin

Kauran viljelyssä on mahdollisuuksia
Kauran elintarvikekäytön ennustetaan kasvavan. Noin kolmannes Suomessa tuotetusta kaurasta viedään ulkomaille. Lue juttu kaurasta sivulta 9 ja katso diasarja.

Karjanlannan ravinteet satoon
Jotta karjanlantaa käytettäessä saadaan hyvä sato, lannoitusta on täydennettävä Yaran lannoitteilla. Lue ohjeet karjanlannan täydentämiseen sivuilta 32–33 ja katso diasarja.

Uudenkaupungin lannoitetehtaan laajennusinvestointi lisää vientiä
Investointi uuteen tuotantolinjaan kasvattaa Yaran Uudenkaupungin tehtaan lannoitetuotantoa neljänneksellä.