Artikkeli
joulukuuta 08, 2021

Kotimaisuus tärkeä valintakriteeri

Lihakarja- ja sikatilaa pyörittävä Sofie Nylund pyrkii kaikissa kulutuspäätöksissään aina kotimaisuuteen. Kotimaisuus merkitsee Nylundille puhtautta, turvallisuutta ja laatua.


Sofie Nylundilla on lihakarja- ja sikatila Uudenkaarlepyyn Alajepualla. Hän on ollut täysipäiväisenä viljelijänä tilalla vasta kaksi vuotta, mutta mukana maatalousyhtymässä jo vuodesta 2012 lähtien.

Tilalla viljellään viljoista ohraa, vehnää ja kauraa, sekä nurmea eläinten rehuksi. Viime kesä on jäänyt monilla mieleen kummallisena kasvukautena – niin myös Nylundin tilalla.

”Kasvukausi alkoi tänä vuonna lähes täydellisissä olosuhteissa huhtikuussa. Oli sopivan lämmintä ja riittävästi kosteutta kylvöjä ajatellen. Sitten sateet tyssäsivätkin keskikesällä kuin seinään, mutta lämpötilat pysyttelivät korkeina. Se vaikutti väkisinkin nurmen ja viljan kasvuun”, Nylund kuvailee.

Etenkin toinen nurmisato kärsi kovasti kuivuudesta. Kasvukauden kokonaissatoon Nylund oli kuitenkin tyytyväinen.

YaraMila turvaa kasvuunlähdön

Tilalla hyödynnetään sekä viljojen että nurmien lannoituksessa tarkasti omien kotieläinten kerryttämä lanta, jotta arvokas ravinneraaka-aine saadaan hyötykäyttöön. Karjanlannassa ravinteet ovat orgaanisessa muodossa ja vapautuvat kasvien käyttöön vasta myöhemmin kasvukaudella. Sen ravinnekoostumus ei myöskään ole kasveille optimaalinen. Karjanlantaa onkin tärkeää täydentää mineraalilannoitteilla, jotta turvataan nurmien kasvuunlähtö keväällä ja huolehditaan kasvuston riittävästä typensaannista. Nylundin tilalla mineraalilannoitus tehtiin tänä vuonna YaraMila NK 1 -lannoitteella.

Sofie Nylund valitsee nurmille käytettävät lannoitteet sen perusteella, miltä nurmi näyttää ja miten kasvukausi kehittyy. Viljan lannoitusvalinnassa kriteerinä on mahdollisimman hyvä ja tasainen orastuminen. Kasvukauden edetessä olosuhteita seurataan tarkkaan ja esimerkiksi lannoitussuunnitelmia muovataan tarpeen mukaan uusiksi toiselle ja kolmannelle sadolle.

”Karjanlantaa käytettäessä voi välillä joutua tekemään hiukan kompromisseja, jotta sekä sadon määrä että laatu täyttäisivät tavoitteet. Aina se ei aivan onnistu, mutta yritämme aina parhaamme. Ravinteiden vapautumiseen vaikuttavat paljon myös olosuhteet”, Nylund muistuttaa.

Kotimaisuus takaa laadun ja turvallisuuden

Nylund pyrkii aina valitsemaan Suomessa valmistetun tuotteen, oli kyse sitten ruokaostoksista tai lannoitteista. Yaran pelto-, metsä- ja puutarhalannoitteissa on Avainlippu merkkinä suomalaisesta työstä. Ne on valmistettu alusta loppuun Yaran tehtailla Siilinjärvellä ja Uudessakaupungissa.

”Valitsen aina Yaran kotimaisen lannoitteen, koska haluan kantaa korteni kekoon ja tukea suomalaista työtä. Kotimaisuus merkitsee minulle myös turvallisuutta: tiedän tasan tarkkaan, mitä lannoitesäkki sisältää, ja voin olla varma raaka-aineen puhtaudesta”, Nylund perustelee.

Lue koko artikkeli Leipä leveämmäksi -lehdestä