Artikkeli
joulukuuta 08, 2021

Maan typpivarat käyttöön

Yara seurasi kasvukaudella 2021 typenottoa 25 viljelijän tilalla eri puolilla Suomea. Viljelijät olivat tehneet talousviljelmän oheen nolla- ja ylilannoitusruudut, joiden avulla tarkkailtiin maasta vapautuvan typen määrää ohralla ja syysvehnällä. Ohran tuloksissa näkyivät alkukesän helteet ja rankkasateet. Syysvehnistä sen sijaan saatiin onnistumisia: oikealla typen käytöllä sekä sato että sen laatu kohenivat.


Suomen pelloissa on hehtaaria kohti tuhansia kiloja typpeä. Tästä typpimäärästä viljelykasveille vapautuu kasvukauden aikana vain muutamia prosentteja. Nämäkin prosentit on hyvä kuitenkin kotiuttaa tarkkailemalla typen vapautumista ja säätämällä typpilannoitusta sen mukaan. Tarkkailuun on olemassa yksinkertainen konsti: nolla ja ylilannoitusruudut.

 

Mittaustuloksissa näkyi kasvukauden haasteet

Yara aloitti viime kasvukaudella yhteistyössä 25 viljelijän kanssa typenoton seurannan eri puolilla Suomea. Mittaukset tehtiin tutkimuslaitteistolla syysvehnän ja kevätohran nollaruuduilta, talousviljelykseltä ja ylilannoitusruuduilta viikoittain, pensastumisen alusta tähkälletuloasteelle. Raportoimme tuloksista Yaran asiakkaille reaaliajassa viikottain lähtevillä uutiskirjeillä.

Yaran asiakkuuspäällikkö Stefan Dahlvik tekemässä typpimittauksia Yara N-Tester BT:llä Samuel Jussilan (oik.) tilalla Janakkalassa kesällä 2021.
Yaran asiakkuuspäällikkö Stefan Dahlvik tekemässä typpimittauksia Yara N-Tester BT:llä Samuel Jussilan (oik.) tilalla Janakkalassa kesällä 2021.

 

Tuloksissa näkyivät alkukesän helteet ja rankkasateet, joista erityisesti ohra kärsi. Ohran kehitys oli erittäin nopeaa, ja typen otossa oli suuria vaihteluja tilojen välillä. Nopean kehityksen takia myös mittausväli jäi lyhyeksi. Ohra tuli tähkälle vain pari viikkoa pensastumisesta, ja mittaustuloksia saatiin vain kolme ennen tähkälletulovaihetta. Projektissa seurattiin myös sademäärää ja lämpösumman kehitystä, jotka osaltaan selittivät tuloksia.

Kevätohra Meliuksen nollaruutu (vas.), ylilannoitusruutu (oik.) sekä talousviljelys kesäkuun puolivälissä.
Kevätohra Meliuksen nollaruutu (vas.), ylilannoitusruutu (oik.) sekä talousviljelys kesäkuun puolivälissä.

 

Syysvehnän typpilannoituksessa on ohraa enemmän pelivaraa. Oikealla typen käytöllä saadaan lisää satoa ja parempaa laatua. Mittauspaikoilla syysvehnä oli talvehtinut hyvin ja kasvu lähti nopeasti käyntiin. Se ei myöskään kärsinyt alkukesän kuivuudesta tai kaatosateista ohran lailla. Syysvehnän typenottoa alettiin seurata heti kasvukauden alettua. 

Tutustu tarkemmin tuloksiin Leipä leveämmäksi -lehdestä!