Leipä leveämmäksi 1/2016

Tuore Leipä leveämmäksi 1/2016 -lehti on täynnä fosforiasiaa ja viljelijähaastatteluja. Hyviä lukuhetkiä!

Jaa omat kokemuksesi sosiaalisessa mediassa #leipaleveammaksi.

Lataa tästä pdf-versio

Leipä leveämmäksi 1/2016

Fosfori on kasveille energiaa

Fosfori vaikuttaa sadon määrään ja laatuun. Videolla Juha Liespuu esittelee fosforilannoituksen merkityksen ja puutosoireet. Lue Leipä leveämmäksi -lehden fosforijuttu sivuilta 25–30.

Tehokas lannoitus pelasti nurmisadon

Viljelijä Marko Piekkarin lihakarjatilalla saatiin nurmisato pelastettua tehokkaalla lannoituksella vaativasta kasvukaudesta huolimatta. Katso oheinen haastattelu, juttu on lehden sivuilla 14–17.

Maito2020-kiertue Minna Toivakka

Maito2020-kiertueen vinkit tehokkaaseen nurmiviljelyyn. Minna Toivakka sanoo, että nurmisadot ovat Suomesa keskimäärin 4 500 kiloa kuiva-ainetta hehtaaria kohti. Potentiaalia on jopa kymmenen tonnin satoihin nykyisillä ympäristökorvauksen lannoitusrajoilla.

Maito2020-kiertue Lars Opsal

Maito2020-kiertueen vinkit tehokkaaseen nurmiviljelyyn. Lars Opsal on maidontuottaja Norjasta. Hän painottaa, että on tärkeää tietää mitä tilalla tuotettu rehu oikeasti maksaa. Opsal oli Maito2020-kiertueen vieraana Vuokatissa. Lue juttu sivuilta 40–41.

Tutki tarkemmin

Fosfori punaisella?
Fosforista kasvit saavat energiansa. Lisäksi fosfori tehostaa muiden ravinteiden ja veden ottoa. Kasvit hyödyntävät fosforia koko kasvunsa ajan itämisestä tuleentumiseen. Lehdessä on monta juttua fosforista. Katso myös diasarja ja siihen liitetty animaatio.

Kivestä leipää
Yaran Siilinjärven kaivoksilla louhitaan maailman puhtainta apatiittia. Apatiittimalmin fosfori jalostetaan lannoitteeksi, josta se kulkee viljan kautta suomalaisten ruokapöytään. Lue Gunilla Stedtin kirjoittama juttu Kivestä leipää lehden sivuilta 36–40 ja katso diasarja.

Eläinlääkäri Sanni Värränkivi: Naudat tarvitsevat fosforinsa
Eläinlääkäri Sanni Värränkivi painottaa, että fosfori on tärkeä ravinne naudoille. Lue juttu sivuilta 34–35 ja tutustu diasarjaan.

Hyvällä sadolla parempi taloudellinen tulos
Pro Agrian mukaan viljojen tulos jäi kolmatta vuotta peräkkäin tappiolle valtakunnan keskisadoilla. Hyvä sato on poikkeuksetta yhteydessä hyvään taloudelliseen tulokseen. Lue juttu sivuilta 22–23 ja katso kalvosarja