Huippusatoisan kauran lannoitus

Avanti-kauralajikkeesta saatiin viime kesänä 7 000 kg/ha jaetulla lannoituksella Yara Kotkaniemessä.

Avanti-kauralajikkeen lannoitus Kaura on Suomen satoisin vilja. Vuoden 2018 Yara Kotkaniemen kokeissa kaurojen keskisato oli YaraMila-lannoitteella (120 typpikilolla) 5780 kg/ha eli jokaisella typpikilolla saatiin 48 kg kauroja. Myöhäisten lajikkeiden satotasot ovat tätä korkeammat, kuten tämän Avanti lajikkeen 7000 kg/ha. Niiden satotaso nousee vielä yli 200 typpikilolla. Ympäristökorvauksen sallimalla 150 typpikilolla sato oli 7 500 kg/ha ja valkuainen oli 12 %, mikä on riittävä taso rehuviljalle.

Kaura hyötyy jaetusta lannoituksesta

Kauran lannoitus kannattaa tehdä kahdessa osassa, kun lannoitemäärä on korkea. Paras sato saatiin, kun lisälannoitus tehtiin pensomisvaiheen lopussa (BBCH 25). Lippulehtivaiheen lisälannoitus nosti valkuaista, mutta sato jäi hieman, kuin aiemmin tehdyssä lisälannoituksessa (BBCH 37).

Kylvölannoituksessa pitää varmistaa riittävä fosfori- ja kaliumlannoitus lohkon viljavuuden mukaan. Kaliumin puutteet ovat hyvin yleisiä kauralla Suomessa.

Suuria satoja tavoiteltaessa hivenlannoitus etenkin mangaani on varmistettava YaraVita -lehtilannoitteilla, jotka ovat tutkitusti tehokkaita ja joiden vaikutusaika on pitkä.