Women in Mining Suomi ry (WiM Suomi) on yhdessä riippumattoman tuomariston kanssa myöntänyt Louhi-tasa-arvopalkinnon Yara Siilinjärvelle.
Palkinto on tänä vuonna myönnetty yritykselle, joka on tehnyt pitkäjänteistä työtä tasa-arvon, monimuotoisuuden ja osallistamisen puolesta.
WiM Suomen puheenjohtaja Hanna Junttila kertoo palkinnon perusteluista näin: "Yara on panostanut näkyvästi tasa-arvon, yhdenvertaisuuden ja monimuotoisuuden edistämiseen. Yaran joustavat perhevapaat helpottavat työn ja muun elämän yhteensovittamista. Erittäin positiivista, että tällaiseen panostetaan."
Palkinto jaettiin FinnMateria-messujen avajaisillassa 5.11. ja sen vastaanottivat Yara Siilinjärven kaivoksenjohtaja Antti Savolainen ja henkilöstöpäällikkö Pia Nykvist-Lindström.
Yarassa tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistetään muun muassa osaamisen kehittämisen, työn ja yksityiselämän yhteensovittamisen, henkilöstösuunnittelun ja palkkauksen kautta. Tärkeäksi on havaittu myös tietoisuuden lisääminen. Tapa ajatella muuttuu järjestelmällisen monimuotoisuus- ja tasa-arvotyön myötä, kun tiedostamattomat ennakkoluulot vähenevät tiedon lisääntyessä. Suomen tehtailla ja kaivoksella monimuotoisuus- ja tasa-arvokoulutukset alkoivat vuonna 2021.
”Henkilöstökyselyissä on tullut esiin tarve edelleen lisätä monimuotoisuuteen, tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvää tietoisuutta. Olemme nostaneet aiheen esille mm. rekrytointiprosessissa, koulutuksissa ja tiimipäivillä”, kertoo Nykvist-Lindström.
Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden mittareiksi Yarassa on valittu henkilöstön sukupuolijakauma, tasavertainen palkitseminen sekä naisten osuus johtotehtävissä. Yarassa syrjimättömyys ja tasa-arvo on viety suoraan työsopimukseen, jossa työntekijä sitoutuu allekirjoituksellaan noudattamaan yhtiön eettisiä sääntöjä ja periaatteita.
Yara Suomessa naisten osuus henkilöstöstä on 21 prosenttia ja Yaran Siilinjärven kaivoksen johtoryhmän jäsenistä 30 prosenttia ovat naisia.
Tuoreen kyselyn mukaan Yara Suomen tuotannossa työskentelevät naiset pitävät tärkeinä tasa-arvon tekijöinä palkkatasa-arvoa, työn ja yksityiselämän tasapainoa sekä turvallista työympäristöä. Haasteena nähdään, että naiset kokevat joutuvansa todistelemaan osaamistaan selkeästi miehiä useammin.
LOUHI-palkinto lyhyesti:
Louhi-palkinto on kiertopalkinto, joka jaetaan parittomina vuosina henkilölle ja parillisina vuosina yritykselle tai yhteisölle. Yritys tai yhteisö voi olla edelläkävijä, voimaannuttaja tai tasa-arvoasioiden eteenpäin viejä, joka ei lannistu vastoinkäymisestä, vaan jatkaa sinnikästä työtään kaivosalan tasa-arvon ja diversiteetin eteen. Louhi-palkinto jaetaan tänä vuonna tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja monimuotoisuutta esimerkillisesti edistävälle yritykselle tai yhteisölle.
Kuvaaja: Anne Kalliola Jyväskylän Messut Oy.