Mittaustulokset

image1g3wm.png
 
imagewq00j.png
 

4.7.

Viikossa kasvusto ei ole silmämääräisesti muuttunut eikä myöskään mittauksissa. Tähkiä tutkiessa huomaa, että jyvämäärässä on eroa lannoituksien välillä. Ilmajoen mittauksiin palataan elokuussa ennen puintia. 

27.6.

Tähkät esillä ja lippulehdet hyvän värisiä! Mittaus ei periaatteessa enää ole niin tarkka, koska tähkät muuttavat tulosta, mutta Yara HandHeld N-Sensorin mukaan typpeä on vielä kasvustoon sitoutunut viimeisen viikon aikana. Yara N-Tester BT on kalibroitu syysvehnälle aina kukintaan asti, joten vielä on mahdollista mitata lisätypen tarvetta ja varmistaa valkuaisen muodostuminen.  

20.6.

Hienosti menee Ilmajoella! Syysvehnä on todella leveälehtistä ja kasvusto on terveen vihreän näköistä! Nollaruudun typenotto on heikkoa, mutta muut ruudut kehittyvät ja kasvavat silmissä. Typenotto on 14 kg N viikossa. Tähkä on jo tulossa esille ja seuraavaksi seurataan, kuinka monta jyvää olemme onnistuneet samaan tähkään. 

14.6.

Lippulehti näkyvissä! Kasvusto kehittyy hienosti ja typenotto on suurta vielä syysvehnällä. Nollaruudun typenotto on 10 kg N viikossa, joten maasta on myös saatu typpeä kasvuston käyttöön. Viikon aikana syysvehnä on myös saanut kasvinsuojelukäsittelyn, ja se on mahdollisesti vaalentanut kasvustoa hieman. Tämä saattaa näkyä myös Yara N-Tester -mittauksissa. Mikäli ruiskutuksille on tehty tahallaan tai vahingossa nollaruutum niin kannattaa vertailla värieroja ennen lehtivihreämittausta. 

6.6.

Viime viikon Megalab-kasvustoanalyysitulokset ovat perillä! Kloroottisten lehtien ravinnepuutoksessa näyttäisi olevan kyse sinkistä. Puutos voi mm. alentaa jyvien lukumäärää tähkässä. Puutosta myös pahentaa korkeat pH:t, kylmät ja märät olosuhteet sekä eloperäiset maat. Sinkin puutokseen suositellaan YaraVita-lehtilannoitusta, esim. YaraVita Gramitrel B, YaraVita Mancozin, YaraVita Starphos CMZ tai YaraVita Zintrac -tuotteilla. Joka tapauksessa kasvusto kehittyy huimaa vauhtia ja lisälannoitus on kirittänyt talous- sekä ylilannoitusruutuja hyvin! 

31.5.

Korrenkasvua! Viimeviikon lisälannoitus on vahdittanut kasvustoa yleisesti ottaen hyvin! Korrenkasvu on käynnissä ja typpeä sekä kaliumia tulisi viljalla olla käytettävissä. Ylilannoitusruutu erottui hienosti viime viikolla ja sen perusteella lisälannoituksiin lähdettiin.

Syysvehnäkasvustossa havaittu kloroottisia lehtiä, mikä voi viitata sinkin tai magnesiumin puutteeseen. Jotta varmistetaan, onko kyseessä on ravinnepuutos, kasvustosta otetaan Yara Megalab -näyte. Tulokset siitä saadaan viiden arkipäivän aikana!

23.5.

Nyt tapahtuu! Ilmajoen syysvehnän väri on muuttunut ja nyt huomaa selvästi, että jopa ylilannoitusruutu erottuu! Kasvua on myös tullut ja olemme jo korrenkasvun alussa pikkuhiljaa. Koska ylilannoitusruutu erottuu ja sen typenotto on lähes 10 kg N enemmän, päätimme että lohko lisälannoitetaan nyt, ennen loppuviikon sateita. Atfarm-satelliittikartan mukaan sisäinen vaihtelu on aika pientä ja ohjelma ohjeistaa vain 8 kg typen vaihtelun levitykseen. Tämä lohko saa siis keskimäärin 54N Yara N26 -lannoitetta.

 

16.5.

Väri vaihtuu! Ilmajoen mittauspisteellä nollaruutu erottuu jo, ja samaa kertoo Yara HandHeld N-Sensor! Typenotto nollaruudulla on viikossa muuttunut vain 1 kg, kun taas lannoitetuissa ruuduissa typenotto ollut suurempaa. Vettäkin on satanut vähän ja luultavasti vaikuttanut positiivisesti ravinteiden ottoon.

9.5.

Ensimmäinen virallinen mittaus tehty Ilmajoella! Kasvusto on talvehtinut hyvin. Tosin lohkon päisteet jouduttiin rikkomaan ja niihin kylvetään kevätvehnä. Yara HandHeld N-Sensor mittaa typen maanpäälliselle kasvustolle 17-18 kg N ja Atfarmin kuva-analyysi palvelu näyttää lähes samaa lukemaa. Tätä on kiva seurata kesän mittaan!