Nurmen ensimmäisen sadon D-arvoseuranta Alahärmässä

Matti ja Annakaisa Aspila viljelevät Siiverinmäen tilaa Alahärmän Voltin kylässä.

Aspila kuva.jpg

Siiverinmäen tilalle valmistui navetan peruskorjaus ja laajennus, jonka myötä lypsylehmien määrä nousee 120:een ja asemalypsy vaihtui robottilypsyyn. Tilalla on vuosien ajan seurattu nurmisatojen määrä D-arvoseurannassa otettujen kehikkonäytteiden avulla. Satoarviot ovat olleet keskimäärin 9-10t ka/ha. Viime vuonna Carbo-hankkeen myötä pilottilohkojen nurmisato punnittiin ajoneuvovaa’allaNorpakan lohkolta punnittu nurmisato oli kolmen sadon taktiikalla 12,6 tonnia kuiva-ainetta hehtaarilla. 

Ennen kasvukauden alkua pilottilohkoilta otettiin maanäytteet, joista tutkittiin tavanomaisten pääravinteiden lisäksi hivenravinteet sekä reservikaliumin, -fosforin ja -magnesiumin määrä sekä maan kasvukunto. Lannoituksen suunnitteluun vaikuttaa eniten huononlainen/välttävä viljavuus- ja reservikalium.  

Tänä keväänä tilalla testattiin toiselle pilottilohkolle Yaran Atfarm-levityskarttoja tasaamaan pellon sisäistä vaihtelua. Levityskarttaa käytettiin Atfarm-mobiiliapplikaation kautta seuraamalla applikaation ohjeita levitysmäärän säädöstä.  

 Pilottilohko : Norpakka 

Maalaji: KHtrm 

Viljavuusanalyysi: viljavuusfosfori hyvä ja viljavuuskalium välttävä, reservikalium välttävä 

Nurmiseos: Hankkijan Tuurenurmi: 75% timotei (Tuure), nurminata 10% (Ilmari), 15% ruokonata (Karolina)+ täydennyskylvö  timotei (Tuukka) ja puna-apila. 

Lannoitus: 

1.sato: YaraMila Y4 480 kg/ha (N 95, P 9.6, K 57)

2.sato: YaraMilaNK2 430 kg/ha (N 94, P 0, K 57) 

3.sato: YaraBelaSuomensalpietari 150 kg/ha (N 40, P 0, K1) 

image3aahp.png

Sadonkorjuu 22.6.

Lämpösummaa kertyi viimeisen viikon aikana 100 astetta ja kehitysrytmi oli nopeaa. Tämä näkyi myös raaka-ainenäytteiden tuloksissaKorjatun nurmirehun D-arvo oli 661, kuitupitoisuus 613 ja raakavalkuainen 135. Lämpösummaa kertyi tilan sääaseman mittausten perusteella ensimmäiseen sadonkorjuuseen 350 astetta. Ainoat vesisateet ajoittuivat kesäkuun alkuun, jolloin sademäärä oli yhteensä 15 mm. Nurmet lannoitettiin heti niiton jälkeen YaraMila NK2 -lannoitteella.  

Näytteenottopäivä 15.6.

Yli neljän tonnin kuiva-ainesato on pilottilohkolta tulossa. Sadonkorjuu aloitetaan suunnitellusti juhannuksena. Kuitua rehuun on kertynyt jo runsaasti, mutta tässä korjuuaikanäytteessä raakavalkuaispitoisuus on verraten alhainen. Kuidun määrä ja alentunut raakavalkuaispitoisuus viittaa runsaaseen korrellisten versojen määrään kasvustossa. 

Näytteenottopäivä 13.6.

Tähän mennessä testilohkolle on kertynyt jo 3400 kg ka/ha. Kuitua kertyy hyvin ja typpeä näyttää riittävän kasvun tukemiseen. Sata kiloa typenotossa meni rikki. 

Näytteenottopäivä 9.6.

Kasvukausi alkoi virallisesti sangen normaaliin aikaan toukokuun 2.pv, mutta kasvun nurmet aloittivat vasta yöpakkasten väistyttyä toukokuun viimeisillä viikoilla. Nurmet ovat hyvässä kasvussa ja ensimmäisten korjuuaikanäytteiden perusteella sadonkorjuu ajoittuu juhannuksen aikoihin. Korrenkasvuvaihe on kiivaimmillaan ja kuitupitoisuus alkaa nousemaan. Tähän mennessä kasvusto on ottanut typpeä jo 74 kg/ha. 

Aspilan tila_d-arvo.jpg