Lannoitteiden käsittely ja kuljetus

Käsittely, kuljetus ja varastointi on tehtävä huolellisesti Yaran ohjeiden mukaan, jotta lannoitteiden laatu ja ominaisuudet säilyvät hyvinä. Yaran lannoitteet ovat turvallisia kuljettaa, varastoida ja käyttää. Oikein varastoituna ne säilyttävät alkuperäiset ominaisuutensa useita vuosia.

Lannoitteiden on kestettävä kuljetus tehtaalta tiloille hyvälaatuisina. Kun lannoitteet saapuvat tilalle, on tarkastettava, että tuotelaadut ja -määrät vastaavat tilausta. Jos toimitus ei vastaa tilausta tai tavara on vahingoittunut, reklamaatio on tehtävä heti rahdin kuljettajalle ja tuotteen myyjälle. Reklamaatio on tehtävä seitsemän päivän kuluessa tavaran vastaanotosta, jos vähentyminen tai vahingoittuminen ei ole vastaanotettaessa ulkoisesti havaittavissa.

Yara antaa lannoitteille laatutakuun yhden vuoden ajaksi tavaran toimituksesta. Tuotteen laadusta voi tehdä huomautuksen vuoden sisällä tavaran toimituksesta, kuitenkin viimeistään 14 vuorokauden kuluttua virheen havaitsemisesta. Huomautuksen aiheesta on aina esitettävä näyttö.

Lannoitesäkkien käsittely

Kemikaalituotteita käsiteltäessä on suositeltavaa suojata koko keho käsiteltävän tuotteen vaarallisuudesta tai vaarattomuudesta huolimatta. Vältä suoraa iho- ja silmäkosketusta ja käytä suojalaseja ja -käsineitä. Lue aina pakkauksen etiketti. Siinä on tärkeitä tietoja mahdollisista vaaroista ja riskien ehkäisemisestä.

 1. Suursäkin alla tai läheisyydessä ei saa olla ketään, kun suursäkkiä nostetaan, siirretään tai tyhjennetään.
 2. Suursäkki on nostettava tasaisesti ja kohtisuoraan.
 3. Kun säkki on nostettu, siirto tai tyhjennys on tehtävä välittömästi. Kuormaa ei saa jättää roikkumaan.
 4. Suursäkkien nostamiseen käytettävissä välineissä on oltava tasaiset ja pyöristetyt reunat, jotta nostokahva ei vaurioidu. Nostovälineet on tarkistettava vuosittain.
 5. Kuormaa ei saa päästää liukumaan. Käytä pyöreäreunaista nostokoukkua.
 6. Säkkien avaamisessa on noudatettava erityistä varovaisuutta. Käytä säkkien avaamiseen suursäkkiveistä tai muuta pitkäteräistä työkalua.
 7. Jos varastossasi on yli vuoden vanhoja suursäkkejä, noudata erityistä varovaisuutta niitä nostaessasi. Rikkoutuneita tai muuten vahingoittuneita suursäkkejä ei pidä nostaa pelkästään kahvasta. Nostettaessa pitää noudattaa erityistä varovaisuutta.

 

Lannoitteiden kuljetus

Lannoitteiden kuljetus

Jos suursäkki on vaurioitunut pinossa, käyttäjä ei saa missään tapauksessa mennä säkin lähelle, ennen kuin tarvittava riskiarvio on tehty. Vaurioituneen säkin päällä oleva säkki voi pudota ja aiheuttaa käyttäjälle hengenvaarallisia vammoja. Pino on purettava haarukkatrukilla ja vaurioitunut säkki on poistettava hävittämistä varten. Säkin irrotuksessa on huomioitava pakkausmateriaalin heikot kohdat.

Pienten lannoitepakkausten nosto ja käsittely

 1. Älä nosta äläkä käsittele liian suuria kuormia. Liian suurten kuormien käsittely voi aiheuttaa loukkaantumisen.
 2. Ota tukeva, hartioiden levyinen haara-asento ja pitävä ote.
 3. Pidä pää ylhäällä ja selkä suorana noston ja käsittelyn aikana.
 4. Kun kuorma on nostettu, muuta tarvittaessa käsien asentoa, jotta ote on varmasti pitävä.
 5. Pidä kuorma lähellä vartaloa ja vyötäröä kantamisen aikana.
 6. Älä taivuta selkää noston aikana.
 7. Vältä selän kiertoliikkeitä ja kallistumista sivusuunnassa noston ja kantamisen aikana.
 8. Liiku tasaisesti.
 9. Laske pakkaus ensin maahan ja säädä vasta sitten sen asentoa.