Ympäristö ja kierrätys

Oikein levitettyinä lannoitteet eivät vahingoita ympäristöä. Väärin käytettyinä ne kuitenkin voivat huuhtoutua vesistöihin, mikä lisää levien kasvua ja vesistön rehevöitymistä. Lannoitteet on mahdollisuuksien mukaan varastoitava vähintään 10 metrin päähän vesistöistä ja pelto-ojista sekä mielellään 50 metrin päähän kaivoista. Yaran viljelyohjelmissa on suosituksia lannoitteiden levittämisajankohdan valitsemiseksi niin, että ravinteet tulevat mahdollisimman tehokkaasti kasvin käyttöön, mikä vähentää päästöjä ympäristöön.

Lannoitesäkkien laatu

Säkit suojaavat lannoitteita kosteudelta ja mekaaniselta rasitukselta. Ne on valmistettu polyeteenistä (PE), polypropeenistä (PP), paperista tai näiden materiaalien yhdistelmistä (venttiilisäkit eli täysin avoimet säkit, joiden saumat suljetaan sulattamalla tai ompelemalla). Säkit valmistetaan niille asetettujen vaatimusten mukaisesti: 

  • Paperin paino, paperikerrosten määrä 
  • Muovikalvon paksuus (PE) 
  • Kankaan paksuus (kudottu PP) 
  • Kestävyys ja venymä 
  • Mitat 
  • Lisäaineet, kuten UV-stabilisaattorit
Katso video Reilu Teko -lannoitesäkkikeräyksestä

Käytetyt lannoitesäkit voidaan kierrättää muoviteollisuuden raaka-aineeksi tai energiakäyttöön. Yaran ja 4H-liiton järjestämällä säkkikeräyksellä on saatu suomalaisille nuorille kesätöitä ja ympäristöä puhtaammaksi vuodesta 1975.

Lannoitesäkin kierrätys

Lannoitesäkit on tyhjennettävä ravistelemalla, jotta säkkiin ei jää lannoitetta. Tyhjät lannoitesäkit voi kierrättää esimerkiksi Suomen 4 H -nuorten säkkikeräyskampanjassa. Testien mukaan kunnolla tyhjennetyissä säkeissä on vain jäämiä lannoitteista, ja ne voidaan katsoa vaarattomiksi. Pakkausmateriaalien kierrätyksessä on noudatettava kunnallisia ohjeita. Yleisimpiä huomioon otettavia seikkoja ovat seuraavat:

  • Tyhjennä lannoitesäkit huolellisesti.
  • Tyhjennä nestemäisten tuotteiden pakkaukset ja huuhtele kolmesti, ja valuta huuhteluvesi pakkauksista pois. Hävitä huuhteluvesi turvallisesti. Se suositellaan käytettäväksi ruiskutusten yhteydessä. 
  • Tyhjiä pakkauksia (säkkejä) ei saa käyttää uudelleen täyttämällä ne lannoitteella.
  • Erottele tyhjennetyt pakkausmateriaalit tyypin mukaan.

0.4 Kierrätys-kuvaHuomioi kierrätyksen yhteydessä seuraavat symbolit: 

2: HDPE: ”High-Density” polyeteeni
Soveltuu energiajätteen keräykseen. Katso kierrätyspiste www.uusiomuovi.fi.

4: LDPE: ”Low-Density” polyeteeni
Soveltuu energiajätteen keräykseen. Pieniä määriä voi polttaa puun seassa. 

5: PP: Polypropeeni
Soveltuvat energiajätteen keräykseen.

Virheellisistä lannoitteista tehdään reklamaatio tuotteen myyneeseen liikkeeseen. Vaikka lannoitetta ei voikaan levittää, se sisältää silti arvokkaita ravinteita. Yara Suomi vastaa valmistamistaan lannoitteista lannoitelain ja tuoteselostuksen mukaisesta laadusta edellyttäen, että tuote on varastoitu ohjeen mukaan. Jos lannoitetta ei voi käyttää, sitä on käsiteltävä ongelmajätteenä. 

Katso Yaran neuvoja YaraVita-tuotteiden kierrätyksestä