kesäkuuta 12, 2018

YaraVita-lehtilannoitus kuivuuden kiusaamiin kasvustoihin

Kuivuus kiusaa nyt monin tavoin viljelykasveja. Kun juuristo ei kykene ottamaan riittävästi vettä, myöskään ravinteita ei saada riittävästi.

YaraVita-lehtilannoitus

Sinkki, kupari, magnesium, mangaani pystyvät entsyymitoiminnan säätelyn kautta välillisesti parantamaan kasvien kuivuudensietokykyä. Kaliumin suoranainen tehtävä kasvissa on säädellä vesitasapainoa ja ravinteiden liikkumista kasvissa.  Samoin typpi lehtienkin kautta annettuna liikkuu nopeasti kasvin sisällä ja parantaa kasvin stressinsietoa. Lehtilannoitteilla voidaan siis tällaisessakin kasvutilanteessa korjata nopeasti ravinnepuutoksia.

YaraVita-lehtilannoitteet on suunniteltu lehtilannoitukseen ja niiden tuotekehityksessä on kiinnitetty erityistä huomiota käytettävyyteen. YaraVita-suspensiot ovat erityisen hellävaraisia kasveille, ja siten soveliaimpia esimerkiksi kuivuudesta kärsiville kasvustoille. Suspensioita ovat mm. YaraVita Gramitrel, YaraVita Mancozin, YaraVita Brassitrel Pro ja YaraVita Mantrac Pro. Niistä vapautuu ravinteita kontrolloidusti ja pitkän ajan kuluessa, siten kasvia säästäen. YaraVita-lehtilannoitteet myös levittyvät tasaisesti lehden pinnalle eikä pisaroita muodostu. Tällöin ei synny ns. linssivaikutusta ja vioituksia. Ruiskuttaa kannattaa aina, ja nyt erityisesti myöhään illalla tai yöllä. Kannattaa myös käyttää käyttösuositusten alarajoja ja riittävästi vettä, vähintään 200 l/ha.

Kasvustoja voi piristää myös nestemäisellä YaraVita Thiotracilla, joka sisältää rikkiä ja typpeä tai vesiliukoisella NPK-lannoitteella, esimerkiksi Yara Ferticare Kombi 2:lla, käyttömäärä viljoilla 2 - 6 kg/200 l vettä/ha. Myös vesiliukoinen NK-lannoite YaraTera Krista K Plus soveltuu lehtilannoitukseen, käyttömäärä on 2 - 6 kg/200 l/ha viljoilla. Käytä suurta vesimäärä jo sekoitusvaiheessa. Käsittelyt voi toistaa useamman kerran viikon, kahden välein. Ferticare Kombi 2 sisältää fosforia ja rikkiä, joten sekoittuvuus muiden aineiden kanssa on hyvä testata pienessä mittakaavassa ennen ruiskutusta.