Yara Suomen historia

Suomen ensimmäinen lannoitetuottaja

Kemira perustettiin vuonna 1920. Kemiran alkuperäinen nimi oli Valtion Rikkihappo- ja Superfosfaattitehtaat, ja sen nimi muutettiin Rikkihappo Oy:ksi vuonna 1961 ja Kemira Oy:ksi vuonna 1972. Kemira-konsernin liiketoiminta laajentui yli 80 vuoden aikana lannoitteiden ja rikkihapon tuotannosta lukuisiin teollisuuskemikaaleihin.

Kansainvälistymisen ensiaskeleet

Kemiran lannoiteliiketoiminnan kansainvälistyminen alkoi 1960-luvun lopulla pienimuotoisella lannoiteviennillä. Kemiran lannoite- ja maatalouskemikaalitoimintaan kuului tuolloin seitsemän Suomessa sijaitsevaa tuotantolaitosta. Kemira jatkoi kansainvälistymistään 1970-luvun lopulla lisäämällä vientiä ja perustamalla myyntikonttoreita Suomen ulkopuolelle. Vuonna 1977 Kemira erotti kemianteollisuuden liiketoimintansa ja lannoiteliiketoimintansa toisistaan, keskittyäkseen kemikaaleihin enemmän.

Yritysostoin Eurooppaan ja koko maailmaan

Kemira aloitti 1980-luvulla toimintansa laajentamisen globaaliksi tekemällä yritysostoja, lisäämällä vientiä ja perustamalla myyntikonttoreita ulkomailla. Kemira aloitti ulkomaiset yritysostot ostamalla lannoitetehtaita Isosta-Britanniasta, Alankomaista, Belgiasta, Ranskasta ja Tanskasta.

Kemirasta pörssiyhtiö 

Kemira-konsernin liiketoimintarakennetta uudistettiin 1990-luvulla, ja vuonna 1994 Kemiran liiketoimintayksiköt yhtiöitettiin. Lannoiteliiketoiminnan nimeksi tuli Kemira Agro. Samassa yhteydessä Kemiran osakkeet listattiin Helsingin Pörssiin. 1990-luvun aikana Kemira Agro perusti yhtiöitä Baltian maihin, Puolaan ja Unkariin ja aloitti markkina-asemansa rakentamisen näissä uusissa maissa. Vuonna 1998 Kemira Agro osti BASF:n Euroopan rehufosfaattiliiketoiminnan kaksinkertaistaen näin liiketoimintansa koon. 1990-luvun viimeisten vuosien aikana tehtiin myös investointeja yhteisyrityksiin Lähi-idässä ja Aasiassa.

Itsenäisestä pörssiyhtiöstä Yaran tytäryhtiöksi 

Vuonna 2004 Kemira Agro Oy irtautui Kemira Oyj:stä, muutti nimensä Kemira GrowHow'ksi ja listautui Helsingin pörssiin. Vuonna 2007 GrowHow'sta tuli maailman suurimman kivennäislannoitteiden tarjoajan, norjalaisen Yara International ASA:n tytäryhtiö. Muutos Yaraksi käynnistyi Suomen valtion myytyä osuutensa Kemira GrowHow'n osakkeista Yaralle. Integraatio varmistui kun Euroopan unionin kilpailuviranomaiset hyväksyivät kaupan.