Maaperän kosteus- ja lämpötilaseuranta

Talvikaudella Yara Kotkaniemessä mitataan maaperän routatilannetta. Katso tuoreet tulokset täältä.

Maaperän kosteus- ja lämpötilaolot vaikuttavat maaperän toimintaan. Kuva on Yara Kotkaniemen muokkauskokeesta.

Maaperän kosteus- ja lämpötilaoloilla on tärkeä merkitys kasvin ravinteiden ottoon ja kasvin kasvuun. Yara Kotkaniemen ainutlaatuisessa pitkäaikaisessa muokkauskokeessa toteutetaan talvella routaseurantaa ja kasvukaudella seurataan lämpötilan ja kosteusprosentin kehitystä pellon eri kohdissa.

Routatilanne nyt

Kartan routamittaustulokset päivittyvät automaattisesti kerran tunnissa, sen sijaan kartan Google-maisemakuva ei päivity. Näkymää voi säädellä kartan oikean alakulman + ja -painikkeilla.

Mittauspisteet ovat pitkäaikaisessa muokkaustapakokeessa. Vasemmanpuolinen mittauspiste on suorakylvetty, keskimmäinen sänkimuokattu ja oikeanpuolinen kynnetty.

Soil scout -anturit ovat asennettu 10 cm, 20 cm ja 30 cm syvyyksiin siten, että karttanäkymässä 10 cm on ylimpänä ja 30 cm alimpana. (Huom. Tällä hetkellä mittaustulosta ei ole saatavilla muokkaamaton 20 cm -mittausanturista.)

Miten routamittaus tehdään? Katso video!

Routamittaus Yara Kotkaniemessä

Johannes Tiusanen ja Juha Liespuu esittelevät Yara Kotkaniemen routamittausta. Katso lyhyt video!

Routamittaus Yara Kotkaniemessä

 

 

Mitä maaperässä on tapahtunut?

6.2.2017

Talvi ei varsinaisesti saapunut Suomeen tammikuussakaan. Suurimman osan kuukautta saatiin muutaman päivän pituisia pienen pakkasen ja suojan vuorottelevia jaksoja. Maan lämpötila pysytteli vastaavasti nollan tuntumilla käytännössä koko jakson ajan. Vaikka tasainen lämpötila ei paljasta routaantumista, kosteuskäyrät kertovat veden jäätymisestä. Kynnöshän suli jo jouluaattona ja muokkaamaton ruutukin sitten kaksi päivää myöhemmin. Tämä näkyy siitä, että kosteusprosentit palasivat jäätymistä edeltävälle 50 %:n tasolle.

Lyhyt jopa -20 °C pakkasten jakso 4-6.1. toi kuitenkin muokkausmenetelmien erot esiin mielenkiintoisella tavalla. Suorakylvetty muokkaamaton maa johtaa lämpöä niin hyvin, että kylmyys jäädytti ruudun 30 cm syvyydeltä käytännössä välittömästi, kun taas kynnös toimi jälleen lämpöeristeenä eikä kynnöksen pohja reagoinut kolmen päivän pakkasiin lainkaan. Kevytmuokatun ruudun pohjamaa ei myöskään ehtinyt pakastua, vaan sen sijaan alkoi hitaasti jälleen sulaa pakkasia seuranneen vaihtelevan lämpöaallon aikana. Mittauksen langattomuus tuo juuri tällaisella säällä varmuutta seurantaan, sillä toistuva jäätyminen ja sulaminen tunnetusti pyrkii vetämään langallisten antureiden kaapeleita poikki. Tarkastelujakson loppua kohti kylmyys alkoi sittenkin päästä voitolle, ja myös muokatut ruudut alkoivat kohmettua, mutta tammikuun loppuessa kummankin lämpötila on vielä nollassa tai hieman plussalla.

Kylmän helmikuun alkaessa onkin jännittävää seurata, jäätyvätkö ne lopultakaan yhtä perusteellisesti kuin muokkaamaton ruutu.

Routa- ja lämpötilamittaustulokset Yara Kotkaniemestä 2017

26.12.2016

Jatkuva langaton lämpötilojen ja kosteuksien mittaus eri syvyyksiltä Soil Scout -järjestelmän avulla tuo esiin eri muokkausmenetelmien vaikutuksia, sillä löyhä muokkauskerros johtaa lämpöä huonommin kuin muokkaamaton maa.

Muokkausmenetelmä vaikuttaa maan lämpötilakäyttäytymiseen. Monimutkaisten vaikutusten lopputulos ratkaisee sen, miten aikaisin lammikot katoavat pellolta eli miten myöhäisiä ja satoisia lajikkeita voidaan viljellä. Maaperän kosteusolot vaikuttavat myös kasvin ravinteiden ottoon.

Mielenkiintoisinta on seurata maakerroksen jäätymisastetta: kun vesi alkaa kiteytyä, maan kosteusmittaus alenee vastaavasti. Kuvaajasta näkyy, miten kova pakkanen 3.-4.12. jäädytti muokkaamattoman maan 30 cm syvyydeltä, mutta löyhä kynnös suojasi pohjamaataan yhtä rajulta jäätymiseltä. Veden kiteytyminen on jatkunut koko joulukuun, mutta lämpimien joulupyhien sateet puhkaisivat kynnöksen ja sulattivat jankon. Muokkaamattoman ruudun pohjamaata sade ei sulattanut.

Soil scout routamittaus joulukuussa 2016 Yara Kotkaniemessä