Kasvien terveys

kasvien terveys

Kasvin tarpeisiin perustuva mineraalilannoitus, joka takaa tasapainoisen ravinteiden saannin, on ainoa keino taata kasvin terveys. Minkä tahansa ravinteen puutos vähentää kasvin kykyä saavuttaa geneettinen kasvupotentiaali. Kasvien ravinnepuutosoireet johtuvat yleensä siitä, ettei tarvittavia ravinteita ole kasvin käytettävissä tärkeissä kasvuvaiheissa. Ravinnepuutoksen seurauksena epäterve kasvi aiheuttaa vaikutuksia koko elintarviketjuun.

·         Ravinnepuutoksesta kärsinyt kasvi ei tule valituksi kaupan hyllyssä. Tämä pienentää viljeiljän saamaa tuloa ja luonnon resursseja haaskataan.

·         Ravinnepuutos heikentää kasvin puolustusmekanismeja, jolloin kasvi kestää huonommin sienitauteja, hyönteisiä ja abioottista stressiä. Tämän seurauksena viljelykasvien kasvu ja laatu heikkenevät.

·         Epäterve kasvi ei sisällä samaa ravintoarvoa ja laatua verrattuna terveseen viljelykasviin, jota elintarvikeketjussa halutaan käyttää. Tämän seurauksena ruokavaliossa saatetaan tarvita ravintolisiä (vitamiinipillereitä tai kivennäisaineita). Vain terve viljelykasvi voi tuottaa terveellistä ruokaa.