Sadon määrä

 
Yield Image

Ravinteet ovat tärkeitä kasvien rakennusaineita. Yhdenkin ravinteen puute voi alentaa kasvin kasvua, mikä puolestaan alentaa satoa ja viljelijän saamaa tuottoa. On siis erittäin tärkeää, että kaikkia ravinteita on kasvin saatavilla riittävä ja tasapainoinen määrä oikeaan aikaan.

· Peltomaassa on yleensä samanaikaisesti useamman ravinteen puutteita, joita voidaan helposti ja yksinkertaisesti korjata monipuolisen ravinnesisällön omaavilla mineraalilannoitteilla. Tasapainoinen lannoitus parantaa kasvin kasvua ja lisää satoa. Lannoittamattomaan satoon verrattuna tuotto on moninkertainen.

· Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että mineraalilannoitteisiin sijoittanut viljelijä saa rahansa 5 – 7 kertaisena takaisin.

Justus von Liebig ja minimilaki

Justus von Liebig minimilaki kertoo, että kasvit tarvitsevat kasvaakseen kaikkia ravinteita.

Kaikki kasvit tarvitsevat kasvaakseen ja kehittyäkseen pääravinteita, sivu- ja hivenravinteita (13 mineraaliravinnetta). Lannoitussuunnitelman tulee sisältää kaikki välttämättömät kasvinravinteet oikeassa suhteessa, jotta kasvu on parasta mahdollista. Analyysien avulla tulee selvittää kasvua rajoittavat kasvinravinteet, ja huolehtia erityisesti näiden saannista.

Vuonna 1840 Justus von Liebig julkaisi minimilakinsa kasvua rajoittavista ravinteista. "Kasvin kasvua rajoittaa se välttämätön ravinne, jota on saatavilla vähiten."

Haluatko tietää miten voit vaikuttaa satosi määrään?

Tutustu Yaran neuvoihin eri viljelykasveilla.