Tutkimukset

Yara Kotkaniemen tutkimusasemalla Vihdissä tutkitaan lannoitteiden teho pellolla. Siellä tehdään vuosittain noin 90 peltolannoituskoetta 3 300 koeruudulla. Ravinnetutkimusta on tehty Kotkaniemessä jo vuodesta 1961. Tutkimusaseman tehtävä on kehittää lannoitevalikoimaa ja lannoitusmenetelmiä vastaamaan entistä paremmin nykyisiä ja tulevaisuuden tarpeita. 
 
Lannoitetutkimusta tehdään myös eri puolilla Suomea viljelijöiden pelloilla. Yara Suomen suositukset antavat varmuuden lannoitteiden toimivuudesta Suomen kasvuoloissa.
_
Ohralla mangaaninpuutosoireet

Mangaanilannoituksella suurempi sato

Paras sato saatiin kun ohrakasvustoon ruiskutettiin YaraVita Mantrac Pro lehtilannoitetta kaksi kertaa  1 l/ha. Sadonlisä oli 930 kg/ha ja sadon valkuaispitoisuus nousi 1 %-yksikön.  
Ohran sato, lannoitus, Yara Kotkaniemi, tutkimustulos

Anna 2/3 lannoitteesta kylvön yhteydessä

Parhaan sadon tuottaa joko riittävä kevätlannoitus tai jaettu lannoitus niin, että kaksi kolmasosaa lannoitteesta  annetaan keväällä ja loput kasvukauden aikana, korrenkasvuvaiheessa.

Rehuohraa omasta pellosta, porsas, sika, ruokinta

Rehut omasta pellosta

Kotieläintilan kannattavuus perustuu hyvälaatuisiin kotoisiin rehuihin. Typpitasokokeesta näkyy, että Melius ja Justus ohrat hyödyntävät todella korkeat lannoitustasot.

YaraVita Mantrac Pro -lehtilannoite ohran tankkiseokseen.

Kokeile oraslannoitusta

Aikaisin annettu lisälannoitus on parantanut satoa enemmän kuin koko lannoituksen antaminen kerralla.

image

YaraMila Pellon Y 3 paransi ohran satoa

Tämä koetulos osoittaa,  että typpimäärää lisäämällä saatiin parempi sato,  mutta vielä suurempi sadonlisä tuli kun lannoituksessa oli riittävä määrä kaliumia.